Tornedaling jobbar på uppdrag av Kungen


Tomas Harila Carlgren har fått ett spännande uppdrag inför sommaren. Foto: Privat

Carl XVI Gustaf frågade Tomas Harila Carlgren från Torneå om han ville göra en utställning om Kungens liv på Solliden på Öland. Och Tomas sa ja! I sommar visas ”Kungliga Somrar” för Sollidens alla besökare.

Uppdraget är fortfarande hemligt och därför kan inte Tomas berätta så mycket om det. En osäkerhetsaspekt som också tillkommit på vägen är coronan som påverkar publika arrangemang.

Kungen frågade kunglig hovleverantör Tomas Harila Carlgren om han ville jobba för honom. Foto: kungahuset.se

Likafullt jobbar Tomas just nu på med fotoutställningen som ska visas i Sollidenpaviljongen under sommarsäsongen.

På hovets hemsida kan man läsa att det är en fotoutställning från 1946 fram till idag med bilder från Solliden som inte visats förr.

”1946, några månader gammal, bars lillprins Carl Gustaf iland vid bryggan på Sollidens Slott och sedan dess har han varit här i stort sett varje sommar. I årets utställning visa vi bilder från Hans Majestäts sommarliv här på Öland från barndomen ända fram till idag. En del bilder har vistas tidigare medan andra är nya helt privata bilder.”

Solliden på Öland är kungafamiljens reträttplats sommartid. Foto: kungahuset.se

Tomas Harila Carlgren, född 1961 i Torneå, är en prisad svensk formgivare som kan kalla sig kunglig hovleverantör. Han har bland annat jobbat för Reijmyre glas och formgivit serien Arise vars cocktailglas användes till förrätten på kronprinsessan Viktorias och Daniels bröllop 2010.

Tomas Harila Carlgren från Torneå formgav glasen Arise till kronprinsessans bröllop 2010.