Ann-Sofis kortfilmer utmanar bilden av Tornedalskvinnan


Ann-Sofie Taavo från Svanstein har hittat ett sätt att uttrycka sig på via instakontot esterii1. Foto: Privat

Figuren Esterii från Svanstein har 900 följare på instagram. Humorn i de korta webbklippen lockar allt fler som älskar Ann-Sofi Taavos självutlämnande rollfigur. Bland jobbiga husrenoveringar och balettsteg på vinden finns också en underton av allvar som stavas psykisk ohälsa.

-Sedan jag var liten har jag drömt om att underhålla, förmedla budskap och få folk att skratta. Om jag den vägen kan nå ut till folk och berätta hur det är att i 30 år ha levt med psykisk ohälsa är jag nöjd, säger Ann-Sofi.

På instagramkontot esterii1 presenterar hon sig och sitt alias som en galen kärring med humor och kristen livssyn. Här får man följa henne i vardagens små krumbukter. Till exempel under en dans på vinden där Esterii, med såg och rotting monterade i städrocken, låter världen veta att hon är avundsjuk på att inte få delta i SVT:s prisade Bastubaletten. ”Men en sann Tornedalskvinna klarar sig alltid ändå för hon hittar sina egna vägar.” konstaterar Esterii frejdigt.

-Rollfiguren är en del av mig, mitt arv och min kultur. Jag tycker det är dags att plocka fram Tornedalskvinnan – brudarna som stannar här uppe är rätt tuffa av sig och klarar det mesta.

-Humorn har räddat mig ofta. Genom Esteriis förehavanden på vinden hemma i byn får jag utlopp för mitt behov av att stå på scen.

Dags att sluta skämmas

Ann-Sofi föreläser ibland på olika event om psykisk ohälsa och då brukar hon också ta med sin rollfigur, för att det inte ska kännas för tungt.

– Men det är inte lätt att gå ut i ett litet samhälle och tala om att man är psykiskt sjuk, säger Ann-Sofi. Ändå är det en av landets största folksjukdomar och jag tycker det är dags att sluta skämmas för det.

Hon berättar att hon inte har någon vetenskap att luta sig tillbaka mot. Men hon har vettskap: ett ord hon själv myntat och som betyder ”det som livet har gett”.

Med Esterii vill hon också förmedla att det går att skapa fast man upplever att man inte har något.

-Har du bara dig själv så kör på det! Esterii uppstod faktiskt ur ingenting.

esterii-i-baktagen-i-ett-tornedalskt-kok-foto-privat

Esterii i baktagen i ett tornedalskt kök. Foto: Privat

Godkänt av familjen

Ann-Sofis man och barn brukar tillfrågas i de fall inslagen berör dem innan de läggs ut. Accept från dem är viktigast, påpekar hon, kritikerna försöker hon strunta i. Ann-Sofi är uppväxt i den laestadianska församlingen och är själv kristen så Esterii kan förstås för vissa uppfattas som provocerande.

-Jag är ganska tokig och svamlig som person också så det här uttrycket passar mig bra. Och jag älskar Tornedalen, har aldrig bott någon annanstans och är en stark lokalpatriot.

I ett webbklipp inspelad i trädgården vid Torne älv drar hon på sig en naapukka och konstaterar: ”På torsdag vill det sig att jag ska till Stockholm. Känns som att jag ska åka till Australien. Vi syns, alla jag känner! Inte för att jag känner någon, men ändå.”

rollfiguren-esterii-framstar-som-en-lite-galen-men-stark-tornedalskvinna-foto-privat

Rollfiguren Esterii framstår som en lite galen men stark Tornedalskvinna. Foto: Privat