Handarbetande Lotta: ”Skit i julen!”


Lotta Svanberg från Vojakkala älskar att sticka vantar och syr alla sina kläder själv. Foto: Privat

Lotta Svanbergs vantar har humor. Ibland broderar tjejen från Vojakkala svordomar på meänkieli på dem. Andra gånger nålar hon fast personligt fångade fåglar i ull som motiv.

Lotta är uppväxt i Övre Vojakkala och gick gymnasiet i Haparanda under tidigt 1980-tal. Redan under gymnasiet var hon en kreativ person, hon sydde nästan alla sina kläder själv.

Lotta, som nu fyllt 50 år, bor i Luleå och skapandet har tagit sig uttryck i Lottas vantar. Personliga skapelser i ull med broderier på.

Hon träffades av ett medialt rampljus strax före jul 2015. Hon dök då upp i NSD, TV4 och radio tack vare sina speciella julbonader som hon sålde på marknader. Gamla traditionella motiv med söta tomtar försågs med fräcka uttryck som Lotta broderade dit. ”Fuck julen” kunde en leende tomtenissa uttrycka i en bubbla. Eller en textrad med ”Skit i julen!”.

-Jag har gjort bonader i 10-15 års tid mest för min egen skull, men nu fick de genomslag.

I grunden handlar det om Lottas kluvna inställning till årets mest kommersiella högtid med stress och köphysteri.

En broderad tavla med ilsken text om julen.

En broderad tavla med ilsken text om julen. Foto: Privat

En svärande Kapten Haddock

Lottas behov av att skapa har lett henne till att sticka vantar. Vantar i ylle som tovas och därefter broderas med någon figur. Snart kommer ett par med Kapten Haddock på ena vanten och pratbubbla på andra med orden satana perkele.

På en bild på internet ligger Lotta under 100 par vantar som hon stickat under måndagskvällar ihop med Luleå knitters. I detta handarbetsgäng träffas för övrigt många tornedalingar. Ingen av dessa vantar blir den andra lik när de är färdigbroderade.

Varför just vantar?

-Det började med att jag stickade SAIK-vantar till vår son som spelade hockey i Skellefteå. Sedan ville hans kompisar ha. Folk började beställa olika motiv, som Pippi Långstrump eller Norrköping eller en stövare.

Blomslinga med hjärta på grå yllevantar.

Blomslinga med hjärta på grå yllevantar. Foto: Privat

Överraskning i maskinen

Så småningom kom nåltovning in i bilden. Lotta tovar fast ull i ull. Just nu är hon inne i en fågelmotivperiod. Hon ritar aldrig upp sina fåglar utan tittar på en bild och fixar alltihop på fri hand.

Allt är tillverkat i ren ull och tovade i tvättmaskin.

-Det är ett lotteri med tovningen för det kan komma ut vad som helst ur maskinen. Ibland blir de stora och ibland små, lite grann som livet självt. Man vet aldrig var det landar.

Varje skapelse är unik. Här koltrast på tovad vante.

Varje skapelse är unik. Här koltrast på tovad vante. Foto: Privat