Hans Wallmark bråkar med Bucht


Hans Wallmark. Foto: Riksdagen

Hans Wallmark, moderat riksdagsledamot med rötter i Haparanda, syns ofta i tv. Här berättar 51-åringen att han ibland bråkar med landsbygdsminister Bucht.

Vi fortsätter vår serie där vi tar pulsen på våra riksdagsledamöter med kopplingar till Tornedalen. Hans Wallmark var tidigare kommunalråd i Ängelholm. Idag sitter han bland annat i riksdagens Försvarsutskott och Utrikesutskott. Som 18-åring lämnade han Norrbotten för gott till förmån för studier i Uppsala.

-Jag är född i Boden, uppväxt i Haparanda och mamma, född Taavola, är från Juoksengi. Som barn var vi ibland på besök i Juoksengi. Mamma, numera 81 år och boende i Luleå, har kvar några vänner och släktingar i sin hemby och brukar göra besök bland underbar midnattssol och mer irriterande myggor.

Åker du ibland upp till gränsen?

-Jag försöker med jämna mellanrum i mitt uppdrag som riksdagsledamot och moderat företrädare bry mig litet extra om Tornedalen. Jag är dessutom ordförande för Riksdagens svenska delegation till Nordiska rådet så gränshindersfrågor är av särskilt och viktigt politiskt intresse.

-Sedan går det inte att komma ifrån att jag ibland bråkar med minister Bucht som är några år äldre än jag men en tydlig S-profil. Jag kommer ihåg honom som SSU:are när MUF var framgångsrikt i Haparanda på slutet av 1970-talet.

Finns det några frågor på din politiska agenda där Tornedalen haft en direkt påverkan?

-Som moderaternas försvarspolitiska talesperson går det inte att komma ifrån det försämrade säkerhetspolitiska klimat vi befinner oss i sedan något år. Ett särskilt intresse finns även mot Arktis och arktisk miljö, dit räknar jag även norra Sverige.

-Utöver det har samarbetet mellan Haparanda och Tornio på många sätt tjänat som ett gott exempel på hur lokala företrädare försöker lösa utmaningar långt från sina respektive huvudstäder Stockholm och Helsingfors.

Vad är det bästa med Tornedalen?

-Halstrad sik, Torneälven, midnattssol och en väldigt spännande historia. Läs gärna Jolos bok ”De tre från Haparanda”!