Sveriges mest vilande band Julma har fått styrfart


Julma, Sveriges mest vilande band, har fått fart under galoscherna och uppdaterar sin Facebooksida ofta. Foto: Kim Kangas

Får vi presentera Sveriges mest vilande band? Julma från Tornedalen. Bandet har sedan 2004 haft i snitt en spelning per år. Men nu har medlemmarna fått styrfart och släppt en skiva med Cornelis Vreeswijk på meänkieli.

”Stort, enormt, väldigt, grymt”; ungefär så kan man översätta namnet Julma. Gänget har en lång gemensam historia men har först nu fått ordentligt med energi. Tillskottet har lett till en första cd som killarna släppte i sommar. Här blandas egna spår med låtar av Cornelis Vreeswijk.

Bandet uttrycker trallvänlig visrock i gränslandet mellan country/bluegrass och med en reggaetwist. Gruppen består av Peter Fredriksson, Daniel Snell, Jan Johansson, Torbjörn Emmoth och Simon Wilhelmsson. Fem killar som bor på lika många platser: Göteborg, Torneå, Piteå, Luleå och Juhonpieti. En utmaning är att aldrig kunna mötas spontant och jamma.

-Allihop spelar också i andra band så det är ett väldigt pusslande när vi ska repa, säger 37-årige Peter, uppväxt i Pajala men utflyttad till Piteå.

Julma gjorde sin första ordentliga spelning för Pajalaborna under marknaden i juli i år då även cd:n med 14 spår lanserades.

Sångaren Peter Fredriksson startade sitt första band i Pajala som tioåring ihop med kompisen Daniel Snell. I dag spelar de tillsammans i Julma. Foto Kim Kangas

Sångaren Peter Fredriksson (bilden) startade sitt första band i Pajala som tioåring ihop med kompisen Daniel Snell. I dag spelar de tillsammans i Julma. Foto: Kim Kangas

Ni har haft lång förberedelsetid för att få ut skivan. Tolv år?

-Jag har tidigare sagt att det här är kanske Sveriges mest vilande band.

Julmas musiker har trots långa tider av passivitet aldrig släppt taget om varann. 2014 blossade känslan för nysatsning upp. Det sammanföll med att Jan Johansson kom in i bandet mer permanent. Där och då bestämdes att de skulle spela in sina låtar hösten 2015.

-Vi är barnsligt förtjusta i våra egna låtar, tröttnar aldrig på att spela dem.

Julmas projekt att framföra nationalskalden Cornelis Vreeswijk på meänkieli har tagits emot med öppna armar av publiken.

-Som tornedaling är det väldigt lätt att tycka om hans visor. Cornelis sjunger på stockholmska men texterna är till för oss här uppe.

På skivan finns fyra Cornelis-låtar. Folk som hörde Julma på Pajala marknad erbjöd sig att hjälpa till att översätta fler så repertoaren kan komma att breddas. Översättare som hittills anlitats är Bengt Pohjanen, Bertil Isaksson och Peters mamma Ann-Britt Jauhojärvi.

Första cdn släppes på Pajala marknad i juli. Foto Kim Kangas

Första cd:n släppes på Pajala marknad i juli. Foto: Kim Kangas

Var har Julma sin största publik?

-Norra delen. Vi är oerhört omtyckta i Norge och har turnerat två gånger i Nordnorge, nästa år ska vi tillbaka dit. Och så har vi tagits emot väldigt bra i Tornedalen, förstås.

Peter säger att Julma kan tacka Kulturskolan i Pajala för att de finns.

-Det oerhörda arbete som skolans lärare lagt ner här på orten är fantastiskt. Det är bara att se på The Magnettes och Raj-Raj Band.

21 juli uppträder Julma i Kungsträdgården på 5 Folk Festival som är ett stort arrangemang med landets alla nationella minoriteter.