Ingela minns sitt barndomsställe i Tornedalen


Ingela Nylund Watz. Foto: Riksdagen

Riksdagsledamoten Ingela Nylund Watz, S, sitter i finansutskottet och har tillbringat alla sina barndomssomrar i Lahnasuando.

Hur ser din koppling till Tornedalen ut?

– Hela min familj, såväl på mors som fars sida, är från Tornedalen och kommer från Övertorneå (mors gren) och Teurajärvi (fars gren). Mormor och morfar skapade vid giftermålet sitt gemensamma hem i Korpilombolo. Farmor och farfar var bosatta i Teurajärvi. Mina farföräldrar dog innan jag föddes och morföräldrarna flyttade till Malmberget när jag var liten. De skaffade dock ett sommarställe i det vi kallar Lahnasuando (fast det egentligen, så vitt jag förstår, är byn på andra sidan Kalix älv som heter så.) Jag har tillbringat alla mina barndomssomrar där. Platsen ligger en dryg mil in i skogen efter att ha svängt av i den minimala byn Salmi på Pajalavägen.

Är du ofta upp?

-Nej, inte sedan mormor var tvungen att på grund av ålder sälja sommarhuset. Släkten i norr bor nu i Malmfälten och Stockholmsområdet.

Vad är det bästa med Tornedalen?

-Ljuset på sommaren. Maten. Bastubaden. Minnena.