Love from Lapland vill erövra världen


Emma Ebermark och Camilla Mustikka fann varandra på en mässa 2012. Nu är de bästa kompanjoner. Foto: Mikael Martinsson

I byn Nilivaara har en stängd lanthandel förvandlats till något som kan bli en världsomspännande verksamhet. Emma Ebermark, 28, har flyttat in med sitt företag Kläppi och webbshopen Love from Lapland.

När två tjejer med samma ambitioner krokar i varann kan stora saker hända. Det var vad som skedde på en mässa i Luleå 2012 när industridesignern Emma Ebermark mötte smyckesdesignern Camilla Mustikka från Kiruna.

-Vi upptäckte att vi hade samma ambitioner, säger Emma. Vi nöjer oss inte med att driva hobbyföretag utan vill bygga starka företag som blir kända i Sverige och världen.

Tjejerna kompletterar varandra: Emma är utbildad industridesigner vid Mittuniversitetet i Sundsvall och Camilla är guldsmed med förkärlek till den karga naturen i norr. Paret beslutade att effektivisera arbetet med sina företag Kläppi och Camilla Mustikka genom att jobba ihop under gemensamt webbnamn: Love from Lapland.

Står mitt i myllan

Den nylanserade webbshopen är en slags nav för flera nordiska företag i ett gemensamt koncept.

På hemsidan utrycks konceptet så här: ”Love from Lapland står med fötterna i myllan, mitt i den arktiska naturen. Vi har valt ut produkter som bär på historian om platsen och ursprunget med en äkthet som kommer från användandet av naturliga material och råvaror”.

Shopen har bland annat kläder, smycken, inredning, väskor, skor och böcker. Under hösten ska fler företag in på sidorna, bland annat Åsa Waara som applicerar sin konst på olika inredningsprodukter. Keros lädersortiment finns redan på sidan.

-Det gynnar alla här uppe att inte se varann som konkurrenter. Genom den gemensamma plattformen lyfter vi regionen och de varumärken som finns i norra Sverige.

sa-har-lanseras-flera-produkter-fran-klappi-camilla-mustikka-kero-och-krian-hantverk-foto-mikael-martinsson

Så här lanseras flera produkter från Kläppi, Camilla Mustikka, Kero och Krian hantverk. Foto: Mikael Martinsson

nagra-produkter-fran-love-from-laplands-inredningssortiment-foto-mikael-martinsson

Några produkter från Love from Laplands inredningssortiment. Foto: Mikael Martinsson

Lanthandeln fick liv

Emma och företagets ekonom Margareta sitter sedan augusti i den gamla nedlagda lanthandeln i Nilivaara fem mil från Gällivare. Kompanjonen Camilla fortsätter i oförminskad takt med sin butik/smedja i Kiruna som under hösten byter utformning och namn till Love from Lapland.

Emma är förvånad över att hon nu åter sitter i sin hemby Nilivaara eftersom hon tidigare i livet inte kunde tänka sig att bo norr om Luleå. Men Emma med sambo beslöt för sex år sedan att ge byn med 200 invånare en chans när de fick möjlighet att köpa en släktings hus.

-Vi är den enda barnfamiljen här. Förhoppningsvis kan vi skapa nya arbetstillfällen om webbshopen växer, då kanske andra också vågar flytta hit.

Nästa år blir det utlandslansering av Love from Lapland med engelsk text på webben.

-Det är världen där ute vi sträcker oss efter.

Fotnot: Fotografen Mikael Martinsson är tredje benet i aktiebolaget, han tar alla bilder till webbshopen.

Här hittar du Love from Lapland

 

emma-ebermark-har-flyttat-tillbaka-till-sin-hemby-nilivaara-foto-mikael-nilsson

Emma Ebermark har flyttat tillbaka till sin hemby Nilivaara. Här sitter hon i den gamla lanthandeln där hon driver sitt företag. Foto: Mikael Nilsson