Pressmeddelande Stort intresse för meänkieli


Jan Johansson och Susanne Rantatalo. Foto: Marianne Berglund

50 spelningar under hösten 2019 är vardagen för Jan Johansson, musiker, och Susanne Rantatalo, sångerska. De medverkar i olika bandkonstellationer och livnär sig på musik där språken är meänkieli och finska. Till hemmet i Piilijärvi har de anlänt för drygt en vecka sedan efter en turné i södra Sverige med teatermonologen Tjära människa och folkmusikgruppen WAO. Alldeles snart är de på väg igen på en turné i Norrbotten, för att sedan packa in instrumenten för resor till finska Österbotten och längs Norrlandskusten.

-Vi ser ett växande intresse för meänkieli och möter oftast en väldigt blandad publik söderöver. Det är inte endast sverigefinnar och tornedalingar som är på våra konserter, även svenskar är intresserade av vår musik. Det är ju allmänt känt att musik förenar människor. Min önskan är att fler arrangörer skulle ha en repertoar på minoritetsspråk, berättar Jan Johansson.

-Det är glädjande att vi har duktiga musiker som kan förmedla en känsla för meänkieli. För oss på förbundet är de vardagshjältar och synnerligen viktiga när det gäller spridning av kunskap, säger Kerstin Salomonsson, ordförande för Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset.

Kerstin Salomonsson. Foto: Arctic Minds

Presskontakt:

Jan Johansson, 070-227 74 20

musiker och kulturarbetare

 

Kerstin Salomonsson, 076-777 06 68

ordförande Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset

 

Pressbilder:

Kontakta Maja Mella [email protected] för pressbilder. 

 

Här kan ni bland annat möta Jan Johansson och Susanne Rantatalo under hösten 2019:

  • Med Friteatern 29/8-10/9 Gävleborg, Västernorrland och Jämtland.
  • Med Tjära människa & gruppen WAO. 17/9 Haninge, 18/9 Eskilstuna, 19/9 Köpin,g 20/9 Malmö, 21/9 Olofström och 22/9 Bålsta.
  • Skolkonserter i Gällivare kommun 14-17/10. Friteatern Hakkas, Nattavaara och Tårrajaur 18-20/10.
  • Turné med gruppen Tallari i Österbotten Finland vecka 45.
  • WAO längs Norrlandskusten Nordmaling, Örnsköldsvik, Skogsnäs, Sundsvall vecka 47.
  • Och fler enskilda spelningar!