Riksdagsledamoten Stig: ”Tornedalingar är kloka människor”


Stig Henriksson. Foto: Riksdagen

Vi har tagit pulsen på några av våra riksdagsledamöter som har kopplingar till Tornedalen. Vänsterpartisten Stig Henriksson, 61, sitter i Försvarsutskottet och Trafikutskottet. Han var också tidigare kommunalråd i Fagersta.

-Jag är född och uppvuxen i Yrttivaara, sex mil från Gällivare. Jag bodde i byn tills jag var 13 år, sedan blev det Gällivare fram till 19 års ålder. Då blev jag och några kompisar trötta på att vinka av andra vid tåget, så vi stack vi med. Det blev Uppsala.

Åker du ibland upp till dina hemtrakter?

-Jag är nog där uppe i snitt en gång per år, ibland upp till tre gånger. Jag har kusiner, faster och moster kvar i hembygden. Mest glider jag omkring bara och så första maj-talar jag ibland. Jag reser ganska ofta upp i jobbet. Föräldrahemmet är sålt för pappa flyttade söderut redan 1985.

Finns det några frågor på din politiska agenda där Tornedalen har en direkt påverkan?

-Som försvarspolitiker är förstås Norrbotten högintressant liksom Barentsområdet. Just nu är det mycket tal om svensk-finskt försvarssamarbete. Vi i vänstern är positiva till det och tror att vi har mycket att vinna på att samarbeta med Finland. De får ut väldigt mycket försvarsförmåga på sina 25 miljarder. Jag är också intresserad av landsbygdspolitik men det är inte riktigt mina frågor.

Vad är det bästa med Tornedalen?

-Kloka och raka människor fast fotade i verkligheten med dess vackra landskap.