Samesmycken från Hedenäset uppmärksammades i Let´s dance


Komikern Pia Johansson bar Erica Huuvas vackra silverbrosch i Let’s dance. Foto: Övertorneå kommun

Två dagar före sändning kontaktades silversmeden Erica Huuva i Hedenäset av stylisten från Let´s dance på TV4.

– Det är kul att folk vill använda mina smycken, men egentligen spelar det ingen roll vilka de är, det värmer i hjärtat oavsett, säger Erica apropå att hennes samiska broscher exponerades.

Erica är silversmed på heltid sedan 2006 med inriktning samiska silversmycken. På hemsidan ericahuuva.se uttrycker hon sin passion för sitt yrke: ”En dag utan skapande är för mig en förlorad dag.”

-Mitt jobb är inte bara ett jobb. Jag brukar säga att mina händer är min röst. När det gäller silvret är det fantastiskt att det av plåt och tråd går att göra så mycket. Det är egentligen bara inspirationen som sätter gränser.

Hon är uppväxt i Liehittäjä och gick duodji/slöjd på Samernas utbildningscentrum innan det blev silversmidesutbildning i Lannavaara. Erica tillverkar inte bara traditionellt samiskt silver som exempelvis risku, broschen man har till koltsjalen, utan också moderna smycken till vilka hon hämtar formen ur den samiska traditionen och dess formspråk, som hon har i sig genom sina samiska rötter.

-Genom mitt skapande vill jag förmedla min kultur och värdena i den som inspirerar mig. Jag vill att den smycket hamnar hos ska ha glädje och få ta del av det fina i kulturen – närheten till naturen, det lugnare tempot och glädjen i att hålla en tradition levande. Oavsett om man är same eller inte.

En av broscherna som komikern Pia Johansson bar i Let’s dance en fredag i april heter Muohta/Snö och den andra, Árbevierru/Tradition. Pia hade också örhängen från kollektionen Árbevierru.

Erica Huuva Simma Bild: Lisa Kejonen | 1kej.com

Nora bär risku (broscher) ur kollektionen Mii Gavdnot.  Foto: Lisa Kejonen Pauker

Örhänge Cakcalasta. 9 cm hög ink hänge.

Örhängen ur kollektionen ČakČalasta. Foto: Lisa Kejonen Pauker

Har du fått några reaktioner från tittare?

– Ja, det är många som sett det och hört av sig. De tycker det är jättekul att smyckena synts på teve.

I år fyller Erica 35 år och firar tioårsjubileum som smed.

-Det gick fort! Tio år, men det känns bra. Jag har lärt mig mycket, hur det är att vara företagare, fått träffa många nya människor och framförallt har jag lärt känna mig själv. Och jag har kvar samma glädje att skapa och nyfikenheten. Att utveckla och utvecklas driver mig fortfarande.

Under arbetsveckorna är Erica i Hedenäset där hon har sin verkstad. Det är också där hon har sina rötter. Parallellt med smyckestillverkligen målar Erica, men det blir mest hemma i Idivuoma där hon tillbringar sin lediga tid med mannen, de två sönerna och hundvalpen Čállmu. De många milen i bilen mellan jobbet och hemmet blir hennes tanketid, där hon ställer om mellan ledigt och jobb.

Erica i verkstan. Foto Lisa Kejonen Pauker

Erica Huuva älskar att sitta i verkstan och skapa. Foto: Lisa Kejonen Pauker