Tornedalsk kultur i ny kurs på folkhögskolan


Sanna Vähäkangas är kursansvarig för ”Matförädling, jakt & fiske” på Tornedalens folkhögskola. Foto: Privat

 

En kurs i hållbar livsstil där återbruk, förädling av livsmedel, jägarexamen och fiske är hörnstenar startar på Tornedalens folkhögskola i Övertorneå till hösten. Här får eleverna en inblick i Tornedalsk kultur.

– Vi vänder oss till alla som går i tankar om att förändra sitt liv, eller kanske bara en liten del av det, säger kursansvariga läraren Sanna Vähäkangas.

Att inspirera till att ta tillvara de resurser som naturen ger är huvudsakliga målet för kursen ”Matförädling, jakt & fiske” som är en termin lång. I kursbeskrivningen står: ”Du kommer bland annat att få möjlighet att ta jägarexamen och lära dig olika fisketekniker. Du kommer att få kunskap om ätbara växter i naturen och olika sätt att förädla kött, fisk, bär, frukter, svamp, grönsaker och växter. Du får också lära dig hur du kan tänka kring återbruk i hemmet och hur du utför lättare renovering av textilier och andra material. Du får de verktyg du behöver för att utveckla en hållbar livsstil där du själv bestämmer graden av självhushållning.

En del i utbildningen går ut på förädling av råvaror, det som naturen ger. Foto: Tornedalens folkhögskola

Teori varvas med praktik.

– Vi hade en kurs för några år sedan som hette ”Hållbart liv”. Jag fick uppdraget att göra den kursen ännu mer up-to-date, berättar Sanna.

– Det är ju inne med självförsörjning nu och att ta hand om naturens råvaror, att återbruka och köpa begagnat, säger hon.

Till vilka vänder ni er? 

– Till alla som går i tankar om att förändra sitt liv, kanske bara en liten del av det, det behöver ju inte gå så långt som att bli helt självförsörjande. Man lär sig till exempel att göra små quickfix hemma, som att laga hål i tröjor och stoppa yllestrumpor. Möbler kan också med enkla medel fräschas upp.

Kursen är på en termin och följs av en fristående fortsättningskurs under våren 2023. Den heter ”Matförädling, fisk & trädgård.”

– Då kommer inriktningen vara att förbereda en trädgård inför sommaren, hur man för-sår till exempel och hur man lyckas man med vissa grönsaker.

– Just det sistnämnda kan varar en utmaning här i Tornedalen på grund av klimatet. Hos oss krävs det lite mer förberedelser än söderut för att få till en bra skörd utomhus.

I höstens kurs trycker ni särskilt på ”Tornedalsk kultur”

– Det momentet kommer att genomsyra hela utbildningen. Kursen är förlagd i Tornedalen och allt vi gör här; språk, jakt, fiske och matlagning är också en del av vår kultur.

– Många som inte bor här uppe har fördomar om livet i Tornedalen. Vi vill förändra det synsättet och visa att det inte bara är skotrar och snö här uppe, som man ju ofta får höra.

Hur många elever tar ni in? 

– Vårt mål är minst tolv till höstens kurs, men kanske uppemot 20?

På höstens kurs kan de elever som vill också ta jägarexamen.

– Vi uppmuntrar till det, för jakten är en del i matens väg från skog till bord.

 

Susanne Redebo

 

Länk till kursen ”Matförädling, jakt & fiske”