Fredrich Legnemark (V) i Borås skrev en motion om att hissa tornedalingarnas flagga 15 juli. Han fick igenom önskemålet. Foto: Privat
Allt fler kommuner hissar Meänflaku för att visa den mångfald som finns i vårt land.
– Det är en påminnelse om att vi även framöver behöver folk från andra delar av landet och världen, säger Fredrich Legnemark (V) från Borås.
Färgerna på Meänflaku symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna. Flaggan antogs som symbol för tornedalingarna 2013. Upphovsman är Herbert Wirlöf och flaggan hissades första gången 2006. Meänflaku lanserades av föreningen Meänmaa första gången 15 juli 2007. Dagen symboliserar en bottenlös längtan hem, längtan till rötter, platsen och familjen. Dagen firas 15 juli, för då infaller den fagraste tiden.
Allt eftersom åren gått har fler och fler kommuner uppmärksammat tornedalingarnas flaggdag. Senast i raden är Borås som nu köpt in samtliga minoritetsflaggor utom den judiska som ännu inte finns.
Fredrich Legnemark (V) sitter i kommunfullmäktige i Borås. Han är delaktig i beslutet att flagga på minoriteternas högtidsdagar. Själv är han medlem i Svenska tornedalingars riksförbund, delvis på grund av sina egna rötter. Hans far hette Lehto och är uppväxt i Saikosjärvi söder om Narken. Därför bär Fredrich med stolthet Meänflaku som pin på rockslaget. En pin som för övrigt alla medlemmar i STR-T fick som julklapp 2015.
Borås är finsk förvaltningskommun sedan flera år. En stor del av invånarna har kopplingar till den arbetskraftsinvandring som skedde efter andra världskrigets slut och framåt. Textilindustrin växte och skrek efter folk.
-Runt 28 000 av våra 100 000 invånare har finskt påbrå. Så vi är rätt bra på att stötta minoriteterna sedan tidigare.
Fredrich blev för en tid sedan uppmärksam på att andra kommuner flaggade på minoriteternas högtidsdagar och skrev en motion om att samtliga minoriteter borde uppmärksammas. Samma tanke hade slagit kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (L) som även han motionerade i ämnet.
-Eftersom det visade sig finnas en tvärpolitisk enighet i frågan var saken klar, säger Fredrich.
-Det är viktigt att visa att det finns minoriteter i vårt land och folk som pratar ett annat språk. Vi har en bortglömd historia där folk tappat sina språk.
Flaggorna är också en påminnelse om att Borås även framöver kommer att ha behov av folk från andra delar av landet och världen, påpekar Legnemark.
– Kanske är det också en erinran om hur man inte ska göra. Det är ingen slump att folk bytt bort sina finska efternamn till exempel.
I Luleå, som är finsk förvaltningskommun, flaggas det för minoriteterna sedan en tid tillbaka.
Anne-Mari Angeria, samordnare för finskt förvaltningsområde, berättar:
– Vi har samtliga flaggor och i fjol började vi flagga för tornedalingarna. Vårt samråd bestämde det och det känns naturligt. Ett sätt att synliggöra minoriteterna på.
Angeria berättar att den samiska flaggan har ofta hissats under årens lopp.
-De andra minoriteternas flaggor är inte lika kända.
Kommunanställda som talar finska i Luleå. Foto: Frank Rizo, Luleå kommun
METavisi har skickat mejl till några slumpvist utvalda kommuner för att höra om de också uppmärksammar tornedalingarnas högtidsdag 15 juli. Så här ser det ut i några kommuner:
Sundsvall: ”Ja, vi flaggar för samtliga minoriteter.”
Stockholms stad: ” Nej. Staden har drygt 20 stänger, varav flera nere i city, och vi följer samma princip som övriga aktörer med flaggor gör, nämligen flaggning när det är allmän flaggdag. Kan dock tilläggas att det finns två flaggstänger i Stadshusparken vid vilka Sameföreningen i Stockholm sedan ett par år arrangerar en ceremoni 6 februari. När föreningen tog initiativ till ceremonin skänktes en flagga till staden, som sedan dess denna dag hissas på den ena av stängerna.”
Gävle: ”Nej. Vi har lyft frågan i ett öppet dialogmöte men det har inte varit något som tornedalingar i Gävle har önskat att kommunen prioriterar.”
Täby: ”Nej.”
Piteå: ”Vi har den samiska flaggan som vi flaggar vid högtider och olika evenemang rörande samerna. Finns ett behov av flaggning för övriga minoriteter så införskaffas dessa .”