Kreativa Tomas vill föra tornedalska traditioner vidare


47-årige Tomas Åberg är teolog, uppväxt i Arjeplog och jobbar i dag som församlingsassistent i Gällivare församling. På instagramkontot tomas­_aberg visar han upp foton på sin kreativitet varvat med inlägg av religiös karaktär. 

Att börja måla tornedalsk allmogestil på möbler kom inte som någon blixt från en klar himmel.

Tomas Åberg, Foto: Privat

-Skapandet handlar om att förvalta en tradition. Det är ju aldrig så att man strikt kopierar ett hantverk utan man tar emot, tillämpar och ger vidare, säger Tomas Åberg som förser gamla möbler med tornedalskt allmogemåleri.

-Det måste finnas en jordmån förstås och med frön i jorden och under de rätta förutsättningarna så börjar det spira.

I bagaget har han 25 års erfarenhet av ikonmåleri, varav 16 års undervisning i det. Hans kreativitet omfattar också marknadsvantar som han stickar och brödbak.

-Det finns ett släktskap mellan skapandet av ikoner och allmogemåleriet, en samhörighet. När jag hittade tornedalskt allmogemåleri kändes det som att jag hittade hem. Det är en fantastisk värld.

 

Varför är det så viktigt att utveckla den sidan?

-Om jag målar ikoner, stickar vantar, bakar bröd eller målar de här möblerna så handlar det om att förvalta en tradition. Det blir ju aldrig så att man strikt kopierar utan man tar emot, tillämpar och ger vidare. Då spiller man något av sig själv i det också.

Tomas är allmänt kreativ och stickar också marknadsvantar i olika mönster. Foto: Privat

Tomas säger att skapandet historiskt sett handlar om att människor träffats, tagit del av varandras hantverk och fört det vidare.

-Allmogemåleriet här uppe är besläktat med motsvarande i Ryssland. Vi vet också att målare från Matarengi/Övertorneå åkte till S:t Peterburg och fick sin skolning där. Människor rörde sig förr i tiden mer än vi tror och inspirerade varandra. Tornedalen var en mötesplats i nord/sydlig riktning men också i öst/västlig riktning.

Tomas har gått kurs hos konsthantverkaren Gunnel Tjäder från Kiruna.
-Hon är traditionsbunden men djärvt nyskapande, det är då det är som bäst, säger han.

Själv har han valt att ge gamla uttjänta möbler nytt liv. De som nu får ny färg med buskmålningar och blommönster är fynd från bland annat loppisar.

Pallar, vaggor och kökssoffor står överallt och väntar på nya ägare.
-Att ta tillvara handlar om att respektera hantverket samtidigt som vi blir en del i en längre kedja.

 

Tar lång tid att torka

Tomas målar med handblandade linoljefärger. Största utmaningen är den långa torktiden.

-Det kan ta flera dagar innan något är torrt, och du kan aldrig forcera tiden. Det känns som en tyst protest i långsamhetens lov, saker måste få ta tid ibland.

Det som traditionellt målades i allmogestil förr i tiden var bruksföremål.

-Det fanns inget krav i att allt måste vara målat och det visar också att det vackra inte är oväsentligt.

Tomas säger att han omöjligt kan ha kvar allt han målar, för då riskerar hans hem i Prästgården i Hakkas att bli ett museum. Så om någon frågar om en möbel är till salu så är han inte omöjlig.

-Jag ser att folk tycker om det jag gör, de upptäcker hantverket från förr på nytt. För mig personligen handlar målandet om tradition och att hela tiden lära mig mer.

 

Susanne Redebo