Näbbskor – en del av det tornedalska kulturarvet


Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

I Sattajärvi i Tornedalen håller företaget Kero till som tillverkar näbbskor sedan 1929. Emma Kero är tredje generationens ägare i företaget tillsammans med sin kusin Erik Kero.

– Jag har arbetat i företaget sedan 1997. Det är speciellt att driva ett företag som är så annorlunda, det är ett arv att förvalta. Det har varit roligare än vad jag tänkte, för när man som jag, är uppvuxen i en företagarfamilj vet man att det också finns många utmaningar.

Det var Emmas farfar Yrjö Kero som startade företaget. Då fanns det garverier i varenda by, men han gick steget längre och anställde också skomakare. När Emma och hennes kusin tog över 2005 delades företaget i två bolag, garveriet och skomakeriet.

Näbbskon är egentligen en pjäxa från grunden och den fanns förr överallt i Norden där det också fanns snö, berättar Emma. Själva näbbens funktion var att hålla skidan på plats. När vasaloppet firade 100 år förra året åkte ett antal skidåkare i tidsenlig utrustning med just näbbskor.

För många är nog näbbskor förknippat med samer och samerna har använt skorna tillsammans med kolten och kanske har det bidragit till bilden av att näbbskor är ett samiskt attribut, menar Emma.

Men på vilket sätt är näbbskorna en del av det tornedalska kulturarvet?

–Näbbskor har alltid funnits här, svarar Emma kort och självklart på frågan.

Emma Kero

Näbbskornas historia kan gå tillbaka så långt som till 1500-talet. Förr sydde folk sina näbbskor själv och fram till 1950-talet tillverkades alla skor i Kero förhand.

–Och det är fortfarande mycket hantverk i det vi gör idag – det är egentligen bara symaskinen som syr själva sömmen, säger Emma.

Både renskinn och koskinn används till näbbskorna och skinnet garvas naturlig med ämnen från växtriket. Allt skinn köps in från närområdet och av spillbitar från skinnet utvecklar de hela tiden nya produkter så att inget ska gå till spillo. Emma visar ett brunt passfodral, men de gör även plånböcker och armband. Hållbarhet är ett viktigt ledord i hela produktionen.

Hur ser marknaden för näbbskor ut?

–Vi säljer mest i Norden, i Sverige, Norge och Finland, men vi får också beställningar genom vår webbshop från andra länder.

Emma visar Keros storsäljare och mest populära näbbsko, Snötass, en vit näbbsko i sneakermodell med hög sula – och som många av Keros produkter finns även Snötass i flera olika färger. Snötass beskrivs som en sko där det urbana och moderna möter klassiskt hantverk – där stad och land finner varandra. Namnet kom till i en tävling då över 3000 namnförslag skickades in. Hennes egen favorit är den svarta Sotnäbben.

På 1970-talet var det till exempel trendigt med näbbstövlar och trenderna fortsätter att gå upp och ner.

–Många berättar till exempel att de hade våra näbbtofflor på dagis, säger hon och hämtar genast en toffla i ljusbrunt skinn i en mindre storlek. Den har vi fortsatt att tillverka hela tiden. Jag använder tofflan själv för att den är så skön, säger hon.

 

Skribent: Karin Skoglund