Det började med en sjukdom. Och slutade med en succéartad hobby som nu upptar stora delar av vantstickerskan Solveig Larssons liv.
Solveig, som har rötter i Tornedalen vid Kukkola och i Ylitornio, flyttade med sin familj från trakterna när hon var tio år. Under sitt liv har hon jobbat som lärare i Kalix, men nu i ”vuxen” ålder sedan hon pensionerats har en ny karriär tagit fart. Mönsterstickade vantar i ylle har blivit hennes liv!
-Det började med att jag blev sjuk 1997 och hade svårt att lyfta armarna i samband med behandlingar. Men sticka kunde jag, visade det sig.
Solveigs mamma var duktig stickerska och åstadkom de mest fantastiska skapelserna. Men Solveig höll sig ifrån det. Tills hon blev sjuk. Fram till idag har hon stickat flera hundra vantar. Alla är unika med namn och en egen liten historia. Ett par vantar i veckan blir det i snitt och hon stickar aldrig två par som är lika. Däremot säljer hon sina mönster liksom böcker som ger inspiration och visar sticktekniker. Många av Solveigs vantar har döpts efter kvinnor hon inspirerats av. En heter Kukkola efter ett drällmönster från en kudde som skapades i Övre Kukkola. En annan Mamma med undertexten ”Mina tankar går ofta till mamma. Jag saknar henne så.”
KUKKOLA. Inspirerad av en kudde med mönstret kukkoladräll.
MAMMA. ”Mina tankar går ofta till mamma. Jag saknar henne så”
Mormors bokmärke blev vante
En gång gav ett bokmärke från mormor inspiration till färger, mönster och titel. Den vanten fick heta Ingeborg efter mormor. Skapande kvinnor som Erika Aittamaa, Junosuando, är en annan inspirationskvinna som fått vantar uppkallade efter sig.
-Det är inte för inte som min dotter Lena Abrahamsson blivit forskare på kvinnor, funderar Solveig.
Att sticka är för denna kvinna ett sätt att koppla av och fokusera på något med alla sinnen. Även platser ger henne idéer, till exempel Aunesgården i Övertorneå som blev vanten Aunes med samiskt mönster. Skoband från norr har för övrigt inspirerat henne till många mönster, inte minst Norrbottensvanten som byter utseende varje år.
TANTVANTE. ”För mig är en tant en som kan mycket och klarar av det mesta”
NORRBOTTENSVANTE 2016. En typisk bandvante med inspiration från de samiska skobanden.
Bra för stressade kvinnor
-Det går inte att tänka på annat när man stickar mina mönstervantar. Gör man det så blir det fel. Att sticka är bra för alla stressade kvinnor som jobbar mycket.
Hon har skrivit flera böcker om skapelserna och nu i vinter kommer Solveigs vanthäfte 3 ut på Lumios förlag i Hedenäset. 4-5 mars deltar Solveig i Vantfestivalen i Junosuando. Hon sitter i juryn och håller då också kurs i mönsterkonstruktion.
Solveig är hyfsat slängd i teknik och har i sin mönsterkonstruktion gått över från rutpapper till programmet Excel på dator.
För mer information och gratismönster, se http://www.solveigs-vantar.se/
Solveig Larsson visar barnbarnet Ylva hur man stickar mönster