Kajsa Vuorela i ett egenkomponerat mönster från Järbo Garn som släpps i december 2020. Foto: Privat
Kajsa Vuorela, 33, rör sig mellan två världar. Dels den traditionellt manliga som processoperatör i LKAB:s malmframställning. Dels som kreativ mönsterkonstruktör i stickning. I båda fallen jobbar hon med dova färger.
-Min stil? Nordisk traditionell mönsterstickning som jag försöker tona ner så den ska passa alla.
Googlar man på Tornedalsfrun så dyker Järbo Garn upp liksom nätsidan Ravelry och amerikanske garntillverkaren Purl Soho. Det är några av de samarbetspartners som Kajsa har idag.
Affärsidén är enkel: att konstruera stickade mönster som andas vardagsliv och livet i norr.
Tornedalen och Junosuando finns i allra högsta grad med i Tornedalsfruns kollektioner. Inte minst i vantarna Talvi och Tornedalsros.
Kajsa är uppväxt i lilla Nurmasuando två mil från Junosuando. Mamma Ingela är skicklig hobbyhantverkare liksom mormor Tyyne som inte finns i livet längre.
-Jag var nio-tio år när jag gjorde mina första flerfärgsstickade vantar. Jag visste inte att det förväntades vara svårt, jag bara gjorde det.
-Mommo hade gjort ett par med samiska färger och jag ville göra som hon. Nu efteråt kan jag förvånas över att jag lyckades.
Kajsa har alltid stickat men instagram (@tornedalsfrun) och sociala medier har gett henne ordentlig skjuts och nya kontakter.
Vanten Tornedalsros. Foto: Privat
Stilen?
-Jag skulle vilja kalla den för nordisk traditionell stickning – men ändå inte riktigt. Jag har en mer diskret och avskalad stil. Norska vantar, Selbuvotten, är ju väldigt rikt dekorerade, jag försöker tona ner den stilen lite så det passar både kvinnor och män. Alla är inte så förtjusta i många mönsterbårder.
Starka färger stressar – Du har inga starka färger?
-Jag gillar inte starka färger, jag blir stressad av dem. Mitt hem har också dova färger i gråskalor, naturfärger och brunt. Stickar jag i färg väljer jag ut nyanser som passar min stil.
Det är mest vantar och innetofflor Kajsa gjort hittills men på senare tid har det byggts på med koftor och större plagg.
Nu i november lanseras kollektionen ”Svensk Ull” i Järbo Garns nya garn med samma namn där Kajsa står för mönster. De olika plaggen (tröjan bär Kajsa på bilden) har hon döpt till Vardaglig, Folklig och Hemtrakt.
Kajsa har inga hjälpstickerskor utan gör allting själv.
-Jag är väldigt snabb. Ett par mönstertofflor tar inte många timmar, på två dagar har jag ett par tofflor men då stickar jag bara på kvällarna.
Eget favoritmönster?
-Det måste vara toffeln Elve. Den representerar min stil ganska bra. Elve betyder förresten ”elfte barnet”.
Elve heter de vackra innetofflorna med inspiration från nordisk traditionell stickning.
Foto: Privat
Talvi först ut
Kajsas första mönster, som har ett par år på nacken, har kopplingar till naturen i Tornedalen.
-Då ville jag hålla tornedalsk stil och vad som är utmärkande för livet här uppe. ”Talvi” fick bli ett par vantar, det var mitt allra första mönster.
Sedan kom mönstret Tornedalsros som följdes av Lempi som mormors syster heter.
Flera mönster från ”Tornedalsfrun” säljs via nätsidan Ravelry. Vanten Talvi var Kajsas första mönster. Foto: Privat
Du jobbar åt LKAB i Svappavaara?
-Jag är processoperatör och tillverkar pellets av järnmalm. Jag har jobbat i 15 år med det.
Kajsa hittar man ofta i kontrollrummet där hon styr tillverkningen av järnmalmspellets. Varannan dag är hon ute i pelletsverket och kontrollerar maskiner och mekar.
-Där är smutsigt och bullrigt och manligt och industriellt. Stickningen representerar det mjuka, kvinnliga, hemtrevliga … Det känns bra att ha båda delarna i livet.
Tips till andra som vill börja sticka?
-Många tror att de i förväg måste förstå hur de ska sticka. De får panik innan de ens försökt. Jag tycker man ska ta arbetet steg för steg: börja med att lägga upp maskorna och ta det sedan från varv 1, varv 2 och vidare.
Kajsa är ensamstående mamma till en pojke på åtta år och har också hus, så hon känner att hon vill skynda långsamt när det gäller företagandet. Det får ta lite tid att utveckla det.
-Jag försöker hålla det på en hobbynivå så det inte blir för mycket press. Det ska vara roligt, det är viktigast.
Fotnot: Följ Kajsas handarbete på @tornedalsfrun (instagram).