Stefan Lampinen, med rötter i Tornedalen, är en legend i svenska spelbranschen. Foto: Mats Lundgren
Tornedalsättlingen Stefan Lampinen är en av grundarna till svensk spelindustri. En legend som jobbat med flera kända varumärken, Fifa, Xbox och Harry Potter.
-En fördel med att komma från Luleå och ha vistats mycket i Tornedalen är att man har bägge fötterna på jorden. Jag har heller ingen universitetsutbildning utan har gått ”the long way”, säger Stefan som driver konsultfirman Game Advisor.
Idag använder 57-årige Stefan hela sitt register av erfarenhet för att hjälpa och guida bolag inom spelindustrin. Dels stöttar han grundare till start-ups som behöver råd för att få fart på verksamheten, dels ger han råd till större bolag.
-Jag är lite grann som en doktor som de kan ringa och få tips av.
Vi tar det från början – och då hamnar vi i Luleå på Hertsön i början på 1980-talet. Stefan är 21 år och har precis börjat sälja rollspel från sina föräldrars garage. Vid den här tiden importerar han brädspel från hela världen via sitt företag Speltjänst.
-Det blev en succé, det kom folk långtifrån, från Rovaniemi, Ylitornio … De kom med dieselmercedes och handlade rätt mycket.
1986 gick flytten till Stockholm där han fick bygga upp en spelbutik på Östermalm med bland annat sällskapsspel, exklusiva schackspel, backgammons, världen bästa spelkort från Las Vegas med mera. Det ledde vidare till uppdraget som ansvarig för uppbyggnaden av butikskedjan Tradition. Allt detta innan dataspelen alltså gjort sitt intåg.
Det var också Stefan som tog Trivial Pursuit till Sverige 1986 innan Brios stora lansering.
-Ett litet spel som hette Kasta gris blev även det en jättesuccé i Sverige. Det hittade vi på en pub i London.
Mats Sundin och Stefan Lampinen spelar hockeyspel på Sega Mega Drive 1993 hos BRIO. Foto: BRIO Playmix
Stefan arbetade under flera år som konsult åt Brio och lanserade Sega Mega Drive i Sverige 1990. Efter försäljningsframgångar fick han uppdraget att starta upp Electronic Arts nordiska kontor.
Idag kan han lägga ytterligare framgångar till sitt cv: Nokia, Warner Bros, Microsoft, Minecraft. Han har varit involverad i de riktigt stora framgångarna i svensk spelhistoria, bland annat lanseringen av Microsofts Xbox 360 i Europa som anses vara ett genombrott i TV-spelbranschen.
1999 gick flytten till London med hustrun och deras två små döttrar. Nu är familjen tillbaka i Sverige. Paret bor växelvis i Nacka, Stockholm och i London (när pandemin tillåter).
Stefan har stor släkt i Tornedalen både på mamma Estrids och pappa Arnes sida.
-Jag var mycket hos min farmor Beda och farfar Kalle i Juoksengi som barn. För några år sedan kändes det viktigt att åka genom byarna med mina barn och visa affärerna och platserna jag varit på … Pajala, Kardis, Kengis, Jarhois, Neistenkangas: överallt fanns en gång i tiden en moster eller morbror att hälsa på. Hela vägen ner till Hedenäset.
Farbröderna Per, Harry, Lars och faster Mariann med sin man Jan-Erik har också varit bra bollplank för Stefan under hans första business-år.
Stefan och kusinen Mikael Juntti från Neistenkangas lekte mycket med varandra som barn. Foto: Privat
Vilka brädspel spelade du som liten?
-Dels Monopol som jag och brorsan Thomas byggde om och gjorde lite mer avancerat. Finans och Risk spelade vi också. Det var faktiskt Thomas och min barndomskompis Erik som kläckte idén att jag skulle jobba med spel.
Stefan har blivit headhuntad många gånger men har hållit sig till spelbranschen.
Vad har du för favoritspel i dag?
-Games of Thrones (en variant av Risk), och så tågspelet Ticket to ride. Tyvärr har jobbet krävt mycket av min tid och jag har prioriterat att vara med familj och vänner när jag inte jobbat. Jag är också damtränare i fotboll här i Stockholm och var det även i London. Hellre har jag sprungit ut på fotbollsplanen än spelat spel.
Stefan var som ung duktig forward i Notviken och Gammelstad som på den tiden återfanns i div 1.
-Jag har även ett SM-silver med Luleå Hockey med Pojkar A, men jag slutade när jag var 16. Mycket av min enkla ledarstil har jag fått från mina tränare i Luleå och några äldre spelare, flera av dem kom förresten från Tornedalen.
Stefan berättar att han tror på ”generna” från Luleå och Tornedalen:
-Man jobbar på, man jobbar hårt och håller låg profil. Jag tycker också om den finska mentaliteten. Sverige har ju haft lite mer easy ride som land medan den finska kulturen har fått stå emot mycket. Jag tycker man kan titta på den finska affärskulturen och lära från den.
Farmor Beda Lampinen och faster Mariann i Juoksengi har betytt mycket för Stefan. Foto: Privat
Framtiden för spelbranschen?
-Stor tillväxt. På 18 månader har det tillkommit 150 miljoner nya användare! I Sverige omsätter spelindustrin över 25 miljarder. Spelindustrin är större än lastbilsexporten i världen och det är enorma summor inblandade.
De lovande spelutvecklarna kan finnas var som helst i världen.
-Titta på en liten grundskola i Tornedalen! På varje skola finns minst en elev som kan hur mycket som helst om sin smartphone, där kan det hända något intressant. Som lärare och förälder gäller det att vara uppmärksam för det kommer talanger från alla håll och kanter. På så sätt är det lättare att komma fram nu jämfört med förr.
Har du några råd att ge till unga på väg ut i arbetslivet?
-Att tänka utanför boxen. En fördel med vår tids digitala omställning är att det finns möjligheter även i mindre byar. Man behöver inte vara kopplad till en stor stad för att nå framgång. Den svåraste utmaningen på mindre orter är tillgången till kapital, att hitta investerare. Men även där kan det finnas hjälp att få både lokalt och regionalt. Mitt råd till unga är ”Tro på din idé och våga! Försök hitta nån som kan hjälpa dig. Du har inte mindre chans att lyckas om du har en bra affärsidé i Pajala jämfört med om du bor i Jönköping”.
Susanne Redebo
Fotnot: Stefan Lampinen berättar om sitt liv i podden https://podtail.se/podcast/spelskaparna/110-stefan-lampinen-sega-ea-microsoft/