Passion och gruvnäring i tornedalsk jätteproduktion


LK (Göran Forsmark), JussiJussan (David Forsberg) och entreprenören Veikko (Markku Köngäs) konspirerar mot den sovande Gruvan (Tuulikki Jauhojärvi). Foto: Regina Veräjä

Tornedalsteaterns 30-årsjubileum blir en jätteproduktion med premiär 18 augusti. I ”Malmens väg” får mänskliga karaktärer gestalta gruvan, LKAB, marknaden och rosten. Det blir både passion och girighet på scen, lovar projektledaren Regina Veräjä.

-Nu börjar det kännas som efter en lång graviditet, det är dags att barnet kommer ut och börjar leva sitt eget liv, säger Regina Veräjä som levt med föreställningen i ett par års tid.

Totalt är runt 70 personer involverade i musikteatern som har premiär i Luleå och sedan vandrar vidare till Malmberget, Kiruna, Pajala och finska Pello fram till 25 augusti.

Manuset är skrivet av Petri Tuominen, han har lyckats bryta ner järnmalmsindustrin till mänskliga förhållanden. Handlingen kretsar kring LK och hans hustru Gruvan där passionen slocknat för länge sedan. Ett strävsamt par där Gruvan föder barn, LK tar hand om dem, Marknaden kräver och Rosten tär. När Entreprenören dyker upp iscensätts en konspiration tillsammans med andra män för att komma åt Gruvans barn. Regina berättar att det här är ett verk där köksbordsrealism vävs ihop med surrealistiska karaktärer.

Ett inlägg i debatten

Alla norrbottningar kan relatera till järnmalmsindustrin i norr. Oavsett om vi lever i ett samhälle där staden måste flyttas eller om vi finns på en ort där järnverket är en stor arbetsgivare, menar Regina.

-Vi måste göra uttag från naturen för att kunna bo och verka, men måste vi även göra insättningar?

-Det här är en generationsberättelse om hur vi förhåller oss till naturresurser som vi bor och verkar vid.

Just nu är den stora teaterproduktionen inne i slutfasen inför de fem föreställningarna. Med på turnén följer digitala kulisser (filmade och stillbilder) som projiceras på dukar, till exempel illusionen av ett bergrum.

Teatern är ett samarbete mellan alla länskulturorganisationer i Norrbotten, vilket är ovanligt i sig. Norrbotten NEO deltar på hela turnén med nykomponerad klassisk konstmusik där slagverk kommer att få en framträdande roll.

– Det kommer att bli pampigt.

Tornedalsteatern får NSDs Kulturpris 2015.

Carina Henriksson, konstnärligt ansvarig hos Tornedalsteatern och Regina Veräjä. Fotograf: Pär Bäckström

Största utmaningen för dig som projektledare?

-Att få ihop ett bra manus. Sedan är det ett stort format, så jag har arbetat en hel del med att se till så uttrycken tillför varann något och inte bara finns där för att det är maffigt. Jag tycker att vi lyckats.

-Jag vill ändå påstå att det inte varit någon räkmacka att jobba med Malmens väg, ha ha.

Flera språk på scen

Som om det inte vore nog med projicerade bilder, koreograferad dans, klassisk musik och många ansikten på scen, till det kommer lokala körer på varje ort. Bara Pellokvartetten hänger med på hela turnén.

Dialogerna på scen hålls på svenska och meänkieli på ett randat sätt för att alla ska förstå allt, även de som inte är tvåspråkiga. Det är totalt fyra språk i föreställningen.

Produktionen utgör en mix mellan amatörer och proffs på scen, vilket blivit lite av Tornedalsteaterns signum. Amatörer bjuder på ett naturligt uttryck. Blandningen proffs/amatör befruktar varandra, har regissören och operasångaren Håkan Starkenberg tidigare sagt.