Tornedalen i centrum i nytt spel om andra världskriget


Mikael Grönroos är speltillverkare och har jobbat med brädspelet Tornio´44 i tio månader.

Man måste vara lite galen för att hålla på med sånt här, säger han.

I dataspelens kölvatten utvecklas fortfarande analoga spel med brickor på bord och gubbar som flyttas med händerna.

Sverigefinnen Mikael ”Miku” Grönroos i Eskilstuna har hittat sitt kall i att utveckla krigsspel. Nu senast Tornio´44 som är ett brädspel som handlar om finnarnas och tyskarnas hårda strider runt Torneå och Kemi 1-8 oktober. Slaget är för många okänt även om det kom att bli det största under Lapplandskriget 1944-45.

-Jag tror att det här strategispelet är extra intressant för folk som kan sin historia och som kanske har släkt som deltog i kriget, säger 45-årige Miku och syftar bland annat på tornedalingar.

Spelplan Miku

Hittar spritförråd

I centrum står de tyska och finska trupperna som krigar mot varandra. De spränger broar, bränner hus och försöker hitta varandras svagheter för att vinna terräng. Precis som i verkliga krig.

Miku har gjort ordentlig research (inget är påhittat i spelets handling) och läst mängder med finsk litteratur där lite udda händelser kommit fram.

– Finnarna hittade till exempel ett stort tyskt spritförråd i Pikku Berlini utanför Torneå av en slump. Många finska soldater hann ”tulla” på spriten innan befälet fick kontroll över dem. Förrådet innehöll ca 25 000 liter sprit.

Dagen efter var många finska soldater rejält bakis – och tur var väl att tyskarna inte upptäckte det för då hade slaget definitivt varit förlorat för finnarnas del.

I spelet återges händelsen i form av att en tysk soldat gömmer sprit och när en finsk soldat upptäcker det så stannar hela truppen upp för att avsmaka spriten.

-Truppen blir då försvagad och försvinner lättare från spelet.

Den sociala biten viktig

När Miku föddes 1970 fanns inga dataspel utan det var Alga-spel som gällde, i mitten av 1980-talet kom han i kontakt med avancerade strategispel som byggde på historiska händelser.

– Jag har alltid gillat det fysiska med spel: att ta på brickor och kasta tärning … Framför allt den sociala biten är härlig, att träffa några vänner över ett brädspel.

Folk brukar fråga dig hur du kan göra spel om något så hemskt som krig?

– Det är väl ingen som älskar krig men jag ser på det ungefär som på schack, att man ska lösa ett problem. Dessutom älskar jag krigshistoria för det har varit så viktigt för Finland. Som liten grabb blev jag fascinerad av mina släktingars berättelser från krigen.

Är spelet avancerat?

– Om man spelat Risk tidigare så är det här 3-4 gånger svårare. Jag har satt en åldersgräns på tolv år eftersom alla spelregler är på engelska.

Vilka köper brädspel av den här typen?

– Snittåldern ligger på runt 45. Lite äldre gubbar som är intresserade av krigshistoria, kanske.

Varje liten bricka är fylld med information om till exempel truppslag, värden för anfall, försvar och förflyttning och hur många man truppen består av. Någon större kunskap om stridande förband och försvar krävs dock inte, intygar Miku. 

Är det extra roligt om man själv kommer från Tornedalen?

– Jag kan tänka mig att det är häftigare för dem som haft sina släktingar med i striden och om man känner till områden där uppe.

Autentiskt spel

Allt är autentiskt. Trupperna rycker fram på kartor som är ritade efter terrängen från den tiden. Miku har också gjort en ordentlig researchresa i Torneå och Kemi, innan han började skissa på sina krigsspel om Finland som nu är uppe i fyra stycken.

Spelet Tornio´44, som är den senaste i raden, passar bäst för två spelare där ena sköter tyska sidan och den andra de finska enheterna. Varje bricka motsvarar ett kompani på 200 man som utsätts för prövningar och när trupperna utsatts för tillräckligt många smällar försvinner de helt ur spelet. Målet är att få bort fiendens alla enheter från plan men även hopsamling av poäng spelar roll för spelets utgång.

Vilken sida vann slaget i Torneå i verkligheten?

– Vad jag förstått blev det oavgjort.

Miku har låtit tillverka 3 000 exemplar av Tornio´44 och det tar mellan sex och tio timmar att spela. Är du intresserad av att veta mer eller beställa ett exemplar, gå in på www.mikugames.com

Miku sittande liten