Berättelser om Tornedalen samlas in och blir till guld


Berättelser från Nordkalottens eget folk ska marknadsföra Tornedalen i ett nytt EU-projekt. Foto: ourstories.info

Har du något att berätta som ger en bild av Tornedalen? EU satsar nu tio miljoner kronor på att samla in historier som ska användas för att marknadsföra älvdalen. Turnén för insamlandet av ortsberättelser sker under februari utefter väg 99.

– Vi vill skapa en stolthet för våra egna historier och ett intresse för vår landsdel, säger Jan Johansson, musiker i folkmusikgruppen Jord som ska tonsätta Norrskensvägen.

          Visst berättas det om Tornedalen i olika sammanhang men ofta är det andras historier som ger en bild av vår landsdel. Det här ska bli vår egen historia.

Jord, tillsammans med norska och finska musiker, har fått uppdraget att tonsätta berättelser som samlas in i EU-projektet Our stories. En roadtrip i Tornedalen utgör själva kärnan. Den startar i Torneå/Haparanda 5 februari och rullar vidare till Pajala 6 februari innan den når norska Nordreisa 8 februari. Kilpisjärvi och Kolari finns också med som stopp liksom Enontekiö.

De gemensamma rötterna är själva grunden till arbetet. Torneälv med sina tio broar har i alla tider varit en naturlig farled som knutit ihop tre länder i en spännande smältdegel.

Människors livshistorier från detta område utgör essensen för nya låtar som bland annat Jord tonsätter – och en bok. Syftet är att bearbetat material ska användas fritt av företag och turistnäringen för att marknadsföra Tornedalen.

Halva Jord sjunger ihop med finska Visanordica under lanseringen av Our stories i Torneå. Foto: Martin Thelénius

Rebecka Digervall från The Magnettes är med och tonsätter berättelserna från Tornedalen. Foto: ourstories.info

Många språk i gemenskap

Här handlar det om att komma nära de boende och deras språk där finska, svenska, meänkieli, samiska och kvänska samsas under ett och samma tak. Inte bara de äldres historier är intressanta utan lika mycket de yngres, förklarar Johansson. Musikern Rebecka Digervall från The Magnettes i Pajala har också knutits till projektet för att bidra på ett spännande sätt.

Esa Rautiainen och Elina Söderström från Torneå tonsätter de historiska berättelserna medan Jord riktar in sig på nutiden. I april återsamlas alla musiker från de tre länderna för att gå igenom och bearbeta materialet som kommit in.

Vi hoppas att det kommer mycket folk till våra stopp under turnén, hälsar Johansson.

Om du känner att du eller en vän/släkting har något att berätta men inte kan åka till Torneå/Pajala de aktuella dagarna går det bra att gå in på hemsidan www.ourstories.info och skriva ner berättelsen eller ladda upp en film/inspelad ljudfil.

Redan nu har berättelser börjat strömma in. Emil Grym ger till exempel en förklaring till norrskenets gåta. Enligt folksägen handlar det mytomspunna skenet om svanar som navigerat fel och frusit fast i vattenfyllda gropar i Finnmarken. Under stjärnklara nätter ses skälvande vingslag på himlen i ett desperat behov av att bli befriade.

Kanske kan denna folksägen från förr omformas till musik?

Äldres och yngres berättelser är lika mycket värda för att ge en bild av kulturen i Tornedalen. Foto: ourstories.info

Största utmaningen för er som musiker, Jan?

– Avståndet på 75 mil från Haparanda upp till Norge. Och så har vi funderingar på hur många som kommer till våra träffar på turnén. Vi hoppas på många spontana besök. De oväntade historierna är ofta de mest spännande.

Projektet kommer att rundas av med en musikföreställning på olika platser i Tornedalen 2018-2019.

Jan Johansson från Jord ser fram emot att tonsätta Norrskensvägen ihop med musiker från Finland och Norge. Foto: Privat