Elmina utvecklar en outforskad design från Tornedalen


Elmina med nya tröjor med mönster inspirerade av tornedalsk allmogemålning. Foto: Privat

Hon drömde om att bli modedesigner och upptäckte textil, vävning och stickning på vägen. Elmina Fors, 37, väver numera in norra Sverige i sina plagg som tillverkas på Fjäderholmarna i Stockholm. Hon hittar inspiration från traditionella folkbilder, i olika mönster, folkdräkter, väggbonader och annat från bland annat Kirunatrakten och Tornedalen.

Kirunafödda Elmina tog examen 2014 från University of Brighton med en kandidatexamen i textildesign för mode. Hennes specialisering var stickade textilier. Samtidigt startade hon firman Elmina Fors Knitwear. Genom sitt examensarbete med afrikanska mönster och bandvävning började hon fundera på vad det fanns för motsvarigheter i Sverige.

Jukkasdräll som sjal. Foto: Privat

Folkmönster är numera Elminas specialitet. Tornedalskt allmogemåleri och mönster från Jukkasjärvi återfinns i nya tappningar i hennes textilier som produceras på Fjäderholmarna. Alla produkter är tillverkade i naturliga fibrer som ull, linne, bomull och siden. De stickade plaggen görs för hand med hjälp av elektroniska stickmaskiner.

– Det finns en anledning till att de här folkliga mönstren har levt så länge: de är repeterande och det finns en ordning i dem, vi människor dras till den sortens mönster, säger Elmina.

 

Tillverkar användbara produkter

De traditionella färgerna i den samiska och tornedalska kulturen är rött, blått, gult och grönt, och de återfinns även i Elminas hantverk.

Tröjan Torne. Mönstret och färgvalet har sitt ursprung i allmogemåleriet i Tornedalen. Foto: Privat

– Men jag gillar också att använda brutna färger så det blir ett helt annat uttryck. Att få till ett nordiskt mönster med lila och grönt till exempel.

– Jag tror att orsaken till att jag gör halsdukar, tröjor och sånt man kan bära beror på min bakgrund i Kirunatrakten. Av tradition ska man helst göra något användbart där uppe, det ska finnas en mening med det man tillverkar.

Under sina studier i England upptäckte Elmina den långa traditionen i landet med maskinstickning, spinnerier och färgning av garn.

– Maskinstickning är som vävning, den görs manuellt med händerna. Att maskinerna är så mekaniska gör att man lär sig mer och mer, till slut börjar man samla på stickmaskiner. Jag har runt tio stycken nu. Man blir lätt nördig när man väl börjat.

 

Outforskad design i Tornedalen

Elmina har flera maskiner där hon programmerar in mönster och hon har hjälp av motorer som stickar lite längre stycken som sjalar till exempel.

– Det finns en kultur och design i Tornedalen och Malmfälten som ännu inte är utforskad. Dalarna har en egen designidentitet som fått stor spridning men vår del av landet har historiskt sett varit rätt fattigt. Få av våra bruksföremål har skeppats till Stockholm och sålts vidare. Det kan vara en förklaring till att den inte är så känd.

Broderade kudden “Head full of Folk!” Foto: Privat
Detalj från Elminas butik på Fjäderholmarna utanför Stockholm. Foto: Privat

 

Att hennes skapande inspireras av norra Sverige vittnar inte minst tyget Kärkevagge. Elmina växte upp delvis i Abisko och vandrade ofta som liten med sin familj till Kärkevagge, ”himmelriket på jorden”. Mönstret hon konstruerat efter upplevelserna består av bubblor som sticker upp ur tyget, likt ett kuperat landskap med mycket sten.

 

Ockrabrunt i mönstret Torne

Det senaste hon gjort kopplat till Tornedalen är mönstret Torne. Det kom till efter en kurs i allmogemåleri med Gunnel Tjäder. Elmina har fångat upp det ockrabruna i måleriet och lekt med en nedtonad färgskala.

Elminas ateljé – men även butiken Elmina & Co med konst och design från hantverkare i hela Sverige – finns på Fjäderholmarna 30 minuters båtfärd från Stockholms centrum. Butiken är öppen maj-september och efter det finns hon kvar på ön ända tills det blir för kallt.

På senare tid har hon också börjat hålla workshops i yllebroderi.

– Det är lite friare än stickning och mer som att måla med tyg, garn och paljetter.

Framtiden
Elmina fick frågan  vad hon gör om tio år.

– Då jobbar jag delvis som lärare i textil, kanske på en folkhögskola. Jag har också en liten fabrik med stickmaskiner där jag håller kurser i maskinstickning och yllebroderi, säger hon avslutningsvis .

 

Susanne Redebo

 

Fotnot: Elminas hemsida: elminafors.com På instagram: @elminafors