Maj-Siris störar är en hyllning till dem som kämpat


Maj-Siri Österling delar sin tid mellan Anttis och Sydfrankrike. Tornedalen bär hon alltid med sig som inspiration. Foto: Privat

Om du har vägarna förbi Korpilombolo bör du stanna till vid torget. På en äng står 90 färgglada störar placerade i en cirkelform.

-Det är min hyllning till bönder, laxfiskare, renskötare och kronotorpare, säger konstnären Maj-Siri Österling. Folk som fått kämpa för att överleva.

 

 Maj-Siri är uppväxt i Muonionalusta intill Muonio älv i Pajala kommun. I många år har hon i vuxen ålder delat sin tid mellan sommarhem i Anttis och boende i sydfranska vindistriktet Languedoc. Utställningarna har varit många, Maj-Siri målar främst i olja och akryl, formar installationer och ger ut poetiska verk i samarbete med författare från olika länder. Inte så sällan återkommer hennes barndoms miljöer i skapandet.

-Det mesta av mitt konstnärskap handlar om Tornedalen och liv i vatten, säger hon.

Under sin uppväxt på 1940- och 50-talen följde Maj-Siri sin pappas och andra fiskares byggen med laxpator i älven. Patorna byggdes av kraftiga störar för att stoppa laxen när den vandrade upp för vattendraget. Det forsande vattnet, blåheten och bruset från rörelserna har inspirerat Maj-Siri i hennes konstnärskap där flera meterlånga störar och fisk ofta återkommer. 2005 och tre år framåt hade hon till exempel en rikskänd installation intill Siljans strand i Rättvik där 800 störar i blått, rött och gult bildade en 60 meter lång konstruktion.

konstinstallationen-2005-i-rattvik-signerade-maj-siri-foto-lennart-edvardsson-rattviks-bildarkiv

Konstinstallationen 2005 i Rättvik intill Siljan bestod av 800 färgstarka störar, signerade Maj-Siri. Foto: Lennart Edvardsson, Rättviks bildarkiv

Vill omvandla gammalt till nytt

Efter den iögonenfallande installationen välkomnade Sollefteå hennes verk Laxpata som placerades intill kraftverket. Även Frankrike har tagit del av Laxpatan. Och nu är det alltså sedan augusti Korpilombolos tur att presentera Maj-Siris verk som hon döpt till Störarna.

– I flera av mina installationer har den tornedalska laxpatan varit min utgångspunkt. Men den här gången tänker jag också på rengärden, höhässjor och torkställningar. Installationer som byggt på vardagliga behov.

-Jag tycker om att omvandla saker till något modernt och nytt som pekar framåt, att använda det gamla och göra något nytt av det, förmedla styrka och hopp.

Vid invigningen 28 augusti förklarade Maj-Siri att installationen är ett sätt att minnas den gemensamma historian, men också att se framåt.

– Störarna står i dag ofta overksamma mot laduväggar och är markörer för en svunnen tid och tuffa livsvillkor.

Konstnären har låtit vässa och tjära de kraftiga pinnarna i Korpilombolo innan hon målat dem i de samiska färgerna rött, blått och gult. Runt tio personer har därefter med spett gjort 90 hål i marken.

– Tanken är att verket ska ingå i Nattfestivalen 1 december och då kommer störarna förmodligen att vara täckta till hälften av snö. Det blir spännande att se.

Korpilombolo kulturförening står bakom arrangemanget med installationen Störarna. Maj-Siri hoppas att verket får stå på sin plats i åtminstone tre år.

fargglada-installationen-storarna-3-foto-privat

fargglada-installationen-storarna-2-foto-privat

Färgglada installationen Störarna visar något gammalt i en ny tappning, förklarar konstnären Maj-Siri Österling. Foto: Privat