Bada bastu om du vill leva längre!


Med bastumössan i ullfilt kan du sitta länge i en varm bastu. Foto: wish.com

Vill du må bättre och leva längre? Bada bastu! Den slutsatsen kommer läkaren och professorn Hans Hägglund fram till efter att ha sammanställt vetenskapliga rön i en bok.

-Bastubad sänker risken för död i hjärt- och kärlsjukdomar och minskar risken för att utveckla demens, lungsjukdomar och få en stroke, säger ”bastudoktorn”.

I samband med att ”Bastuboken – heta fakta om bastu och hälsa” kom ut i höstas, har Hans Hägglund fått mycket uppmärksamhet i TV4:s morgonsoffa, olika tidningar och i P4 Norrbotten. Ämnet är intressant. Inte minst för att tornedalingar, kväner och lantalaiset har en kulturell bakgrund i mycket bastubad.

Bastudoktorn Hans Hägglunds nya bok lyfter hälsofördelarna med bastubad. Foto: Pressbild

Det finns nu vetenskapliga uppgifter som visar vilka positiva effekter värme har på kroppen och resultaten är nästan revolutionerande. Bastubad kan jämföras med ett lättare motionspass där hjärta och kärl får jobba, ett slags gymnastik för kärlen. Men då krävs att du bastar hyfsat ofta, helst 4-7 gånger i veckan. Men redan vid 2-3 bastubad i veckan märks effekt, visar studier.

Jobbat vid Sunderby sjukhus

Hans Hägglund jobbade under flera år på Sunderby sjukhus på hematologen. Han är också föreläsare och medicinsk rådgivare i Bastuakademin med säte i Kukkolaforsen i Tornedalen. Idag är han nationella cancersamordnare vid SKR (Sveriges Kommuner och Regioner).

I många år har han jobbat för att få till Europas första Bastulaboratorium på Sunderby sjukhus för att kunna forska ordentligt på bastuns hälsobringande effekter.

-Vi har inte kunnat komma igång med labbet ännu på grund av pandemin, sjukvårdspersonalen är upptagen med andra saker. Realistiskt är att vi startar efter sommaren 2021.

”Jag brukar bada bastu i princip varje dag”, säger Hans Hägglund som ser det som ett sätt att koppla av efter en stressig dag. Foto: Privat

Är det något som förvånat dig extra mycket i den forskning du gått igenom? 

-De finska studierna som tittat på hjärta, kärl, stroke och demens hos 2 300 män i östra Finland med utgångspunkt i bastubadande visar på effekter som är oväntat hög. Det sänker risken för död i hjärt- och kärlsjukdomar och minskar risken för att utveckla demens och få en stroke med cirka 50 procent. Det finns inga läkemedel som så effektivt minskar risken.

Studierna tar hänsyn till andra faktorer som kan inverka såsom ålder, fysisk aktivitet och alkoholvanor

-Man pratar om goda levnadsvanor som förlänger livet såsom att motionera, se upp för övervikt, att inte röka och dricka måttligt med alkohol. Men man har aldrig pratat om effekten av värme!

-Det förvånar mig att värme verkar vara så effektivt.

Förklaringen ligger i förmågan att svettas, en förmåga som går att öva upp. När du svettas kyls kroppen ner eftersom den strävar efter att hålla 37 grader trots att det är mycket varmare i bastun. Att utsätta kroppen för värme leder till en slags kärlgymnastik; kärlen vidgas och drar ihop sig. Ju lättare du har att svettas, desto längre kan du sitta i en bastu.

Vill avliva myter

Hans hoppas att boken ska väcka intresse hos alla som vill leva längre och må bättre samt hos sjukvårdspersonal. Ett annat syfte med boken har varit att avliva myter och leverera fakta.

-Det som slagit mig är att bastar man utomlands så finns det ofta anslag utanför som varnar folk för att inte bada om de lider av hjärt- och kärlsjukdom eller lungsjukdom.

Förklaringen till varningen, säger han, är att det finns väldigt lite kunskap om bastubadandets effekter och inget av det som finns ingår i läkarutbildningarna.

-Då är det enklare för sjukvårdspersonalen att säga att avstå från det.

-Men ingen med kroniska sjukdomar behöver vara rädd för att bada bastu, det visar forskningen.

Det viktiga är att bada regelbundet och ofta för att det ska ge effekt, inte hur länge du är inne varje gång. Foto: pexels.com

Hur ofta bör man bada för att det ska få effekt?

-Effekterna har man sett vid bastubad fler än tre gånger i veckan. Men tendenser till effekt syns även vid 2-3 gånger i veckan. Jag tror att det är ungefär som med träning: det är bättre att promenera en gång i veckan än att inte promenera alls.

-Mycket av det här handlar ju om att koppla av och badandet påverkar också det sociala livet positivt så jag tror att upplevelsen spelar roll också, att må bra.

När METavisi gör den här intervjun med Hans per telefon har han precis klivit ur bastun på Södermalm i Stockholm.

-Jag badar i princip varje dag. Jag är beroende av det. Det är ett sätt för mig att koppla av efter en hektisk dag på jobbet, gärna i kombination med någon träning.

Finns någon forskning som säger hur länge ska man sitta i bastun?

-I de finska studierna visar det sig att det inte har så stor betydelse. Det viktiga är att bada regelbundet och ofta, inte hur länge du är inne varje gång.

-Fast jag tycker att det BORDE vara så att sitter du längre ger det större effekt.

Hans rekommenderar bastuhatten för den som bastar riktigt varmt.

-Med bastuhatt kan du sitta i värmen mycket längre. Många ryssar och finländare använder bastuhatt. Den skyddar värmereceptorerna i huvudet och ansiktet så du inte blir lika varm.

-Jag rekommenderar folk att skaffa en sådan hatt, helst i ull, den ger bra effekt.

Fotnot: Boken finns att köpa i nätbokhandeln, t ex hos Adlibris.