I mål med unikt läromedel i meänkieli


Susanne Redebo och Mervi Erkheikki hoppas att Tule sieki! även ska ges ut som fysisk bok, det höjer också statusen på språket.

Efter flera års arbete kan nu författarna Susanne Redebo och Mervi Erkheikki presentera Tule sieki!, ett helt nytt pedagogiskt material i meänkieli. Det lanseras på Gällivare minoritetsspråksfestival den 23 augusti.

Varför behövdes ett nytt studiematerial i meänkieli?
– Vi har upptäckt en brist på läromedel på meänkieli överlag, därför ville vi bidra med Tule sieki!, säger Mervi Erkheikki. Men vi vill också underlätta för lärare i meänkieli, kollegialt, ge dem en bra utgångspunkt som de sedan kan utveckla själva om de vill. För den här ålderskategorin årskurs 6-9 med elever, som redan kan lite meänkieli, finns det i princip inga läromedel. Det här är unikt i sitt slag.

– Upplägget är så att man kan ta sig an boken på olika sätt; till exempel bryta loss ett kapitel i taget, säger Susanne Redebo. Varje kapitel har ett vardagstema som lever ett självständigt liv med text, glosor, olika övningar och en avslutande kulturtext på svenska, berättar Susanne Redebo.

Tule sieki! går att ladda ner gratis från Isof:s hemsida från den 23 augusti.

Varje kapitel avhandlar en särskild grammatisk del och i slutet av boken finns ett facit.
Även om Tule sieki! i första hand är tänkt för årskurs 6-9 kan i princip vem som helst med grundläggande kunskaper i meänkieli ha nytta av läromedlet, även vuxna som kanske gått en nybörjarkurs.

Vilka utmaningar har ni stött på under arbetets gång?
– Vi har båda haft heltidsjobb på sidan om, så det här arbetet har inte varit prio ett varje dag i veckan — även om vi jobbade som hårdast inledningsvis för att få igång arbetet, säger Susanne Redebo och Mervi Erkheikki.

– Vår ambitionsnivå steg allteftersom vi jobbade med materialet. Från början var det tänkt att bestå av 35-40 sidor, men det landade på 60, alltså dubbelt så stort. Illustratören Pattama Deephiw fick i och med det fler bilder att göra, korrekturläsningen av olika personer tog längre tid… Men viktigast för oss har hela tiden varit att jobba med kvalitet och stå för det vi skapat.

Pandemin gjorde dessutom att de två författarna inte kunde ha fysiska möten utan fick arbeta på varsitt håll. De sista åren arbetade de utan ekonomisk ersättning.

Susanne Redebo.

– Det här är vårt första läromedel och vi har förstått av andra som gjort samma resa att det tar mycket längre tid än man först tror. Men vi har aldrig tvivlat på att resultatet skulle bli bra. Det har peppat oss hela vägen, att få se det växa fram och få uppmuntrande kommentarer på vägen av dem som följt vårt arbete, säger Susanne Redebo och Mervi Erkheikki.

Det var i slutet av 2018 som Isof, Institutet för språk och folkminnen, beviljade Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset 500 000 kronor för att ta fram ett pedagogiskt material i meänkieli. Arbetet har genomförts inom ramen för projektet ”Meänkielilyftet för högstadiet”. Materialet är publicerat på Isof:s hemsida och gratis att ladda ner för alla intresserade. Här hittar du det. Förhoppningen är att Tule sieki! även ska ges ut i fysisk form, som en lärobok att hålla och skriva i.

– Vi skulle också vilja att delar av materialet läses in som digitala ljudfiler, där man kan höra språket, inte bara läsa det. Några ungdomar som talar meänkieli skulle kunna läsa in det, säger författarna.

Text: Susanne Abelin