Lär dig meänkieli med ”Signen keittokoulu”


Signe ska kärna smör och lär ut hantverket på meänkieli. Foto: Privat

Det finns en kvinna från Tornedalen som gör fullkomlig succé på nätet. I ”Signen keittokoulu” på Facebook kan vi följa Pajalabon Signe när hon på ett pedagogiskt sätt kokar sylt, kör skräp på flakmoppe, syr och liftar till Karesuando. Allt på meänkieli.

Signe har skapats av Inga-Britt Uusitalo, tidigare meänkielilärare i Pajala. Foto: Privat

Tidigare bild- och meänkieliläraren Inga-Britt Uusitalo, 64 år, står bakom ”Signe” som är en påhittad karaktär med fötterna djupt i den tornedalska myllan.

Signe har en klädsel från förr i världen; en färgglad crimpleneklänning, dubbla förkläden, tjocka yllebyxor, glasögon med kraftiga skalmar och en huvudbonad som påminner om en champinjon.

Signe är mån om meänkieli. När hon svarar i telefon säger hon enkelt: ”Päivää! Kukas se oon? Tämä oon Signe.” Foto: Privat

I ”Signen Keittokoulu” får vi ta del av hennes vardagsliv via korta filminlägg. Innehållet består av ett hopkok av matlagning, kultur, hantverk, bärplockning. Vissa gånger sitter Signe i köket och gör vinbärssaft på meänkieli, andra gånger får vi följa med henne till Pajala marknad.

-Signe är väldigt mån om meänkieli. När hon svarar i telefon så säger hon enkelt: ”Päivää! Kukas se oon? Tämä oon Signe.”

Filminslagen är amatörmässigt gjorda, tycker Inga-Britt.

-Jag filmar ju med en vanlig mobil utan stativ och använder till exempel en handväska för att hålla mobilen upprätt. Och ibland trillar mobilen omkull.

-Många säger att det är det som är charmen med Signe, att det är enkelt och inte så märkvärdigt.

Nej, märkvärdig är inte Signe, hon är som hon är. Djupa monologer om känslor är inget för henne.

T-Ture spelas av Inga-Britts bror Hans-Erik Uusitalo. Foto: Privat

Funnits i flera år

Hon fick en egen sida på Facebook i våras, men som karaktär har hon funnits i flera år. Inga-Britt har uppträtt med henne på Skolverket i Stockholm, på privata fester och någon gång som toastmaster på bröllop.

Namnet Signe kommer från Inga-Britts gammelmormor.

-Men jag försöker inte efterlikna någon. Signe är sig själv.

-Det är så märkligt för när jag får på mig hennes skor så blir jag Signe, jag får hennes gångstil.

Många har berättat för Inga-Britt att de känner igen figuren i sina egna mor- och farmödrar: starka, modiga och stadiga tornedalskvinnor.

-Tornedalen har en djup kvinnotradition och jag känner en stor kärlek till dessa kvinnor. De är företagsamma och oerhört begåvade. Historiskt sett kunde de så mycket på gården, de var mångsidiga och kunniga. Jag hoppas att det märks att jag gör karaktären med kärlek.

T-Ture finns också i Signes filmatiserade värld och den rollen spelas av Inga-Britts bror Hans-Erik Uusitalo.

Inga-Britt tycker att spontanitet är värdefullt och därför undviker hon manus och omtagningar – allt sker i stunden.

Inspiration till inläggen kommer oftast från ett ord. Just nu står ”haijuheinä” (myskgräsets hödoft) på tur att bildsättas.

Dagen då Signe liftade till Karesuando. Selfie med resenärerna Lena Henriksson och Gerd Henriksson. Foto: Privat

Signe i Laestadiuspörtet i Karesuando. Foto: Privat

Finnarna älskar Signe

-Det är en vansinnig rusning i Finland efter Signe, finnarna fullkomligt älskar henne. Många av dem har samma historia som vi och har flyttat till södra Finland från Tornedalen. De tycker att Signes språk är deras.

Hur stor kan karaktären bli? Erbjudanden har inte saknats, allt från radio-program till cd-skivor och böcker. Men än så länge ligger Inga-Britt lågt.

-Vi får se var det landar. Om jag börjar planera för mycket finns risken att jag skriver manus och då blir det inget roligt. Jag gör ju det här för att jag har så roligt själv.

Tankar finns ändå på att göra undervisningsmaterial av inslagen eftersom det ger så bra träning för dem som vill lära sig uttal.

Inga-Britt har också startat Facebookgruppen ”Minun sanat – Mina ord”, där hon listar ord och uttryck på meänkieli. Här får följarna göra egna inlägg och ställa frågor kring språket. Det leder till intressanta diskussioner.

 

Signen keittokoulu hittar du som grupp på Facebook – klicka på länken och bli medlem: Signen keittokoulu