Sången klingar på meänkieli


Barn och föräldrar samlades i början av oktober på körläger i Folkets hus i Jukkasjärvi för att sjunga på meänkieli.

– Vi har haft det jättebra och många glada barn som har sjungit, lekt och spelat. Vissa har varit mer intresserad av instrumenten och andra av att sjunga, berättar Emma Kiviniemi som tillsammans med musikläraren Ann-Christin Ojanlatva ansvarat för körlägret.

Körlägret var ett samarbete med Kiruna kommun. Laulu kaikuu, Sången klingar, stod det i annonsen för lägret som också är en textrad i en sång som deltagarna fick sjunga. Annonsen fortsatte med ”Vi sjunger på svenska och meänkieli i och omkring Jukkasfolkan! Genom sången får vi in färger, djur och natur. Vi sjunger om mat och vi sjunger vid lägerelden, allt för att lära oss och upptäcka språket.”

Korvgrillning vid lägerelden. Foto: Privat

–Vi sjöng färgsånger: havet är blått, lingon är rött och så vidare. Vi sjöng om årstiderna och namnsånger. Det var också kul att barnen hittade vandra direkt och lekte kurragömma och busade, säger Emma.

Sångerna de sjöng under helgen hade Ann-Christin Ojanlatva översatt till meänkieli. Det blev också tid för korvgrillning, lekar utomhus och inomhus i Folkets hus gympasal. Mellan sångpassen pratades det meänkieli och svenska.

Alla generationer var inbjudna till lägret. Det var mamma, pappa, men även ”mommo, fammo, faffa, farbror eller moster”, som var välkomna, enligt annonsen. De tolv barnen som deltog var mellan 4-12 år och kom bland annat från Jukkasjärvi, Kiruna och Pajala. De och deras föräldrar hade alla någon anknytning till språket och förstod meänkieli olika mycket.

–Det som har varit roligast är att så många har varit intresserade av att vara med och att barnen snappade upp språket så fort.

Emma menar att musik är ett bra sätt för att lära sig meänkieli – särskilt för små barn som ännu inte kan skriva och läsa.

–Sångerna satte sig snabbt för barnen. När vi lekte lekar efteråt, gick flera barn och trallade på sångerna. Att använda rörelse till är också positivt, då blir det lättare att komma ihåg, berättar hon.

Emma Kiviniemi.

Så var det också för Emma själv när hon skulle lära sig meänkieli. Hon är musikintresserad, har gått i musikklass, gillar att sjunga och lär sig på gehör.

– då fungerar sånger bra.

Själv började hon tala meänkieli först i vuxen ålder när hon fått barn. Som många andra växte hon upp omgiven av de vuxnas hemliga språk meänkieli. Hon märker att intresset för att ta tillbaka språket har ökat. Många tycker att de inte kan meänkieli, trots att de förstår mer än vad de säger och hade kunnat prata språket om de bara hade vågat försöka, menar hon.

Helgen avslutades med en uppskattad konsert för familj och släkt. Emma hoppas det blir fler körläger i framtiden och i väntan på mer sång på meänkieli, planerar de ett språkcafé för alla generationer i Jukkasjärvi i vår.

 

Sången Lennä

 ”Laulu kaikuu, Anna meillä voima, siivet kanta yli meän maa”

”Sången klingar, ger oss kraft, vingarna bär över vårt land”

Av: Gun Olofsson

 

 

Textförfattare : Karin Skoglind