Pajala har aldrig haft så rikt musikliv som nu. Bakom ortens framgångar i musiksverige står läraren Bengt Granberg, berättar Jords sångare Jan Johansson som nu vill erövra Finland.
-De flesta som bor i Pajala har haft Bengt som musiklärare i grundskolan. Han satte ihop kompgrupper och tog in solister, ett tag fick han ihop de bästa kompbanden i landet. Ungdomarna fick en scenvana hos honom.
Både Jord och Raj Raj Band har Bengt att tacka för utvecklingen, påpekar Jan.
Jord har funnits sedan 2001 och Jan har varit med under hela resan. Bandets signum är folkmusik med stämsång: meänkieli som språk kompat av tornedalska melodier.
Tornedalsk musik, hur beskriver du det?
-Glada toner i moll. Det finns en ärlighet och ett djup i texterna. Vissa låtar inom folkmusiken vi spelar kan vara 200 år gamla och det finns en anledning till varför de hänger kvar.
Jan berättar att det går bättre och bättre för Jord. Själv har han bestämt sig för att fullt ut koncentrera sig på musiken och inte längre splittra sig på annat som tar kraft. 2015 avslutades i ett crescendo för Jord som gjorde en bejublad turné i Uppland. Flera dagar i november reste medlemmarna runt, gav prov på sin musik och berättade för publiken vad deras stil står för och varför meänkieli pratas i Tornedalen.
-Vi blev själva förvånade över att det fanns så många tornedalingar i Uppland och att det i princip var fullt på alla våra konserter.
Jord består av Jan Johansson, Susanne Rantatalo, Erling Fredriksson och Johanna Lindgren.
Stolta tornedalingar
Jan upplever att tornedalingarna blir mer och mer stolta över sitt ursprung.
-Förut kunde de komma fram efter föreställningen och säga lite försynt att de kom från Pajala, Övertorneå eller Haparanda. Nu berättar de med stolthet om sina rötter i någon liten by utanför – så visst märks en skillnad.
Att Tornedalen är hett råder det ingen tvekan om. Jan upplever en nyfikenhet på landsändan, på kulturen och på språket. Gränstrakten syns på teve, i radio, på teater … Själv drömmer han om att Jord en dag står på de stora scenerna och fyller kulturhusen med musik. Kanske också tar sig in på Svensktoppen?
-Det är nog bara en tidsfråga innan The Magnettes från Pajala når Svensktoppen, tror jag.
Hur många resdagar har ni per år?
-170 hade i alla fall jag under 2015. Det blir ju så eftersom det inte finns så stor publik i Tornedalen. Vi vill jättegärna spela här uppe men folket räcker inte till, så då måste vi resa. Det har blivit många resor söderut och även en del i Norge.
I februari deltar Jan på en konsert på Finlandsinstitutet i Stockholm tillsammans med föreställningen Tjära Människa och Tornedalsbandet WAO. Men redan när det här läses har bandmedlemmarna i WAO även deltagit i musikfestivalen Folklandia på färjan Talink Silja som går mellan Helsingfors och Tallin. Nu vill WAO ta sig in i Finland för att sprida sin musik.
Wilho Akseli Ollikainen (WAO) i Umeå