Seija Waara älskar stormönstrat och färgglatt i allt hon gör. Foto: Privat
Återbrukade retrotyger i plagg som följer 1960- och 70-talens modeller har blivit affärsidé för Seija Waara i Pajala. På Instagram och Facebook har sömmerskan gjort succé. Beställningarna rasar in.
-Varje plagg är unikt, jag syr enligt gamla skolan och handfållar allt, säger Seija.
Nästan alla tyger hon ger sig i kast med är använda och tidens tand kan ha satt sina spår i dem, men Seija försöker undvika eventuella skavanker när hon lägger mönster. Mönster lägger hon 3-4 gånger per vecka då en ny klänning eller väska ska födas i hemmet i Kaunisvaara.
-Den populäraste modellen jag får beställning på är klänning i A-modell från 1960-talet med lång ärm, berättar Seija vars företag går under namnet Siskoretro.
Seija är född i finska Pello och har bott i Sverige i 40 år. Hon gick sömmerskeutbildningen på 1970-talet och lärde sig vissa saker då som hon lever efter fortfarande, till exempel att handfålla.
-En handfållad klänning faller mycket snyggare än en som sytts med maskin.
Hon gör också infodringar för att ge stadga i urringningar.
Seija Waara nyproducerar i gammalt tyg. Foto: Privat
Seija handfållar alla sina plagg. Foto: Privat
Motsatsen till snabbtillverkning
Man kan säga att Seija är motsatsen till dagens snabbtillverkande textilindustri. Hon jobbar sex dagar i veckan med beställningar från Facebook och Instagram. På sina konton lägger hon upp nya modeller hon sytt och sitt lager av färggranna tyger som kunden kan välja ur.
Företaget Siskoretro kännetecknas av glada tyger med stora mönster, typ Marimekko. Trenden färgstarkt och stormönstrat upplever för övrigt en ny vår bland unga retromänniskor och kvinnor som passerat 40. Inte sällan får Seija en bit tyg från någon kund som i sin tur fått den från sin mamma eller mormor. Att bära ett plagg i tyg från sin barndom ger en extra känsla.
-På 60- och 70-talen tyckte ingen det var konstigt att man var färggrann, säger 59-åriga Seija. Alla såg ju ut så på den tiden.
En skötväska á la Siskoretro. Foto: Privat
Gamla tyger håller god kvalitet
Seija har en massa tyger hemma som hon kommit över via hemsidor och Facebookgrupper. 50 år gamla tyger tillverkade i Sverige och Finland håller generellt sett mycket högre kvalitet än dagens snabbproducerade, berättar Seija.
-Om det inte vore för kvalitetens skull, att de håller i både material och färger, så skulle det inte vara någon idé att satsa på återbruk. Jag vill inte lägga ner så mycket tid på något som inte håller.
Seija har inte alltid jobbat som sömmerska. Efter utbildningen 1975 blev det istället jordbruket ihop med maken som fick sin tid och när det lades ner gick hon vidare till hemtjänst och äldreomsorg. För fyra år sedan tog hon upp sömnaden igen och startade firman Siskoretro.
Hon sitter mest hemma och syr men har synts på Pajala marknad ett par gånger.
-Jag hinner inte åka runt och visa mina grejer. Jag syr ju bara på beställning och har inte tid att sy extra för att sälja. Jag har fått flera förfrågningar från firmor som vill ta in och sälja vidare mina kläder, men det passar inte mitt sätt att jobba.
En städrock från 1950-talet är högsta mode nuförtiden. Foto: Privat