Projektledarna Viktor Krutrök och Jonas Pietikäinen möter de unga filmskaparna och mentorerna både på plats i Tornedalen och via nätet. Foto: Susanne Redebo
Det är dags att skapa film som ungdomarna i Tornedalen själva gjort. Som visar deras vardag och kultur och som stärker deras identitet. Projektet ”Meän Ääni – Unga filmskapare i Tornedalen” är treårigt och omfattar fem kommuner.
-Att släppa loss de unga och låta dem skapa fritt med stöd från vuxenvärlden kan bli hur häftigt som helst, säger Viktor Krutrök, en av projektledarna.
”Det är mäktigt att komma från Tornedalen. Det är mäktigt att komma från en by eller ett mindre samhälle med egna uttryck. Du som ung i Tornedalen idag står med ena foten i en unik minoritetskultur och med andra foten i resten av världen.” står det i presentationen som under hösten når gymnasieungdomar från Haparanda i söder till Kiruna och Gällivare i norr.
Syftet är att utveckla ungdomarnas nätverk och kompetens och även att stärka deras identitet. Ungdomarna träffas, diskuterar och arbetar tillsammans med att förstå och lära sig filmproduktion, arrangörskap och föreningskunskap.
Projektet genomförs av studieförbundet Kulturens Bildningsverksamhet med stöd från Allmänna Arvsfonden.
-Många unga gör ju kortfilmer idag med sina mobiler och lägger ut på sociala plattformar. De kanske använder uttryck som är rotade i en gammal tradition, uttrycker sig på meänkieli eller enstaka ord på meänkieli? Vi vill lyfta fram en modern tornedalsk kultur, säger Viktor.
”Meän Ääni – Våra Röster” stöttar ungdomarna med mentorer, teknik från Filmpool Nord och att skapa lokala filmföreningar.
”Meän Ääni” vill stärka möjligheterna att vara kreatör på landsbygden. Det kan i sin tur leda till att en, två eller kanske alla deltagarna bestämmer sig för att stanna i Tornedalen.
Stannar i sin hembygd
Jonas Pietikäinen, Luleå (från Kiruna) och Viktor Krutrök, Umeå (från Vittangi) jobbar med projektet som vänder sig till gymnasieungdomar i 16-20-års åldern. Själva har de i många år varit knutna till kulturen i norr på olika sätt, bland annat som musiker i Höstorkestern och arrangörer för festivaler.
-Vi vill stärka möjligheterna att vara kreatör på landsbygden. Det kan i sin tur leda till att en, två eller kanske alla bestämmer sig för att stanna i Tornedalen, säger Viktor.
De kommuner som berörs är Haparanda, Övertorneå, Pajala, Kiruna och Gällivare som alla fått besök av projektledarna. I var och en av kommunerna utses mentorer som stöttar de unga i deras filmidéer och ser till att lokala föreningar bildas som gör det möjligt att till exempel arrangera workshops med gästföreläsare.
-Vi kommer också att få låna riktiga proffsgrejer av Filmpool Nord, säger Jonas. Även om ungdomarna kanske vill börja med sin egen Iphone och filma med den, så kan vi sedan rigga med riktiga kameror med schysst ljud och ljus.
Alla kommuner kommer att ha ett eget filmkit avsatt för arbetet.
-Det är ungdomarna som styr och utvecklar projektet.
Fiktions är lika välkommet som dokumentärer och projektledarna funderar på om det möjligen kan komma fram en zombieapokalyps i Hakkas eller en garageföljetong från Aareavaara.
Filmturné i norr
Eleverna delas in i grupper som avlöser varann. Just nu sätts deltagare till Grupp A ihop, de jobbar fram till nästa sommar med sina kortfilmer då Grupp B tar vid. Ungdomarna som deltar första året blir under andra och tredje året mentorer och utbildare av nya deltagare.
Målet är också att arrangera filmträffar där filmerna visas och där skapandet diskuteras.
-Under tredje året genomför vi Sveriges nordligaste kortfilmsfestivalturné!
Filmerna kommer även att pitchas mot SVT och filmfestivaler så de når en större publik.
I förlängningen handlar ”Meän Ääni” om att utveckla Tornedalen och försöka behålla kreativa unga i den miljö som de vuxit upp i.
Fotnot: Kommer du från Tornedalen och går på gymnasiet, anmäl dig till ”Meän Ääni: Unga filmskapare i Tornedalen”! På hemsidan – www.meanaani.se – finns mer information.
Eller skicka ett mejl till [email protected]